Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini yakın bir zamanda tarifelerin artırılma olasılığı dahil ticaret savaşı konusundaki gelişmelere çevirmesi ile birlikte Pazartesi görülen sert dalgalanmanın ardından yükseldi. Haftanın açılış seansında, altın sert bir yükseliş gösterdi, ancak ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'in anlaşmaya varmak istediği yolundaki açıklaması sonrası kazançlarını geri verdi.

Trump G-7 zirvesini, ticaret savaşındaki şiddetlenmenin finans piyasalarını sarsmasından birkaç gün sonra, Pekin'e karşı daha yumuşak bir söylem ile terk etti. Ancak Trump, Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'i ticaret anlaşmasına zorlamak için kullandığı itiş-kakış taktiğini bırakmayacağını da işaret etti.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 07:15'te ons başına 1,534.06 dolara çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü seans içinde yüzde 1.8 yükselerek 1,555.07 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra kazancını geri verdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra yüzde 0.1 geriledi.

Huatai Futures Co. hazırladığı notta, ABD-Çin ticaret geriliminde geçici bir geri çekilme olduğunu, ancak altın boğalarının halen orta ila uzun vadede büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve fiyatların yüksek volatilite ile birlikte yüksek seviyelerde seyredeceğini kaydetti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 17.7216 dolara çıktı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Fiyatlar Pazartesi günü 17.7814 dolar ile Eylül 2017'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Platin yüzde 0.3 değer kazanırken, palladyum yüzde 0.2 geriledi.

 

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Yatırımcılar ticaret savaşında ne olacağını görmek için beklemede. Dikkatler 1 Eylül'de ilave tarifelerin uygulamaya koyulup koyulmayacağına çevrildi.

*Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'ye göre, merkez bankaları önümüzdeki yıllarda muhtemelen altın alımına devam edecek.

*UBS Group AG altın fiyat tahminlerini yükseltti. Banka altının önümüzdeki 3 ayda 1,600 doları görebileceğini kaydetti ve 6 ve 12 aylık fiyat öngörülerini yükseltti.

*Çin'in Hong Kong'dan altın alımı Temmuz'da sekiz yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.