Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması yapmaya hazır olmadıklarını söylemesinin ardından doların güçlenmesinin etkisiyle düştü.

Trump, Japonya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Çin mallarına Amerikan gümrük tarifelerinin "çok çok önemli miktarda ve çok kolaylıkla" artırılabileceğini söyledi. Trump'ın yorumları, iki ülke arasındaki ticaret görüşmelerinin bu ayın başında sarsıntıya uğramasının ardından geldi. Her iki ülkenin diğer tarafı suçlaması ve Trump'ın milyarlarca dolarlık tarife tehdidinde bulunması ile birlikte, belirsizlik bulutları küresel büyüme üzerinde yoğunlaşıyor.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 13:45'te ons başına 1,283.58 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 tırmandı ve yükselişini ikinci güne taşıdı.

Inditrade Derivatives & Commodities emtia ve Döviz müdürü Harish Galipelli, "Dolardaki güçlü seyir altın üzerinde baskı oluşturuyor ve fiyatlar 1,300 dolar seviyesindeki direnci yukarı yönde kırmakta güçlük çekiyor," dedi ve "Küresel bazda zayıf ekonomik veriler altına uzun vadede deste olabilir. Brexit belirsizliği ve ticaret sorunları muhtemelen doları destekleyecek ve bu da altın fiyatları üzerinde yük oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 düşerken, platin yüzde 0.4 yükseldi ve palladyum yüzde 0.1 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Ticaret konusundaki anlaşmazlık ve gevşek ekonomik veriler, küresel hisse senetlerini bu ay ilk aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneltti.

*Çin'in resmi mayıs ayı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi Cuma günü açıklanacak. Ekonomistler bu verinin 49.9 ile daralma bölgesinde çıkmasını bekliyor.

*ABD'de birinci çeyrek GSYH verisi Perşembe günü açıklanacak.

*Yükselen altın/gümüş rasyosu risk varlıklarına endişe sinyalleri gönderiyor. Bu rasyo bu ay 26 yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra, ABD'nin resesyonda olduğu 1991 yılında ulaştığı rekor zirveye yaklaşıyor.