Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizlerinin gün içerisinde 7 baz puana yakın artarak, son bir yılın en yükseğine tırmanmasıyla beraber kısa bir sürede 20 dolardan fazla düşüş kaydetti. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen Dolar/TL 'deki yükselişin yüzde 1,5'e yaklaşmasıyla 415 TL civarında tutunuyor.

ABD Hazine tahvili faizleri, sert bir yükselişle gün içerisinde yüzde 1,34 seviyesinden yüzde 1,41 civarına ulaştı. En son 2020'nin şubat ayında bu seviyede bulunan tahvil faizlerinin yükselmesi altın ve diğer faizsiz varlık fiyatları üzerinde baskı oluştururken Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,1 artış gösterdi.

Altın yatırımcıları, ABD’deki mali teşvik paketi, Hazine tahvili ve Fed’in varlık alım programıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

Ons altın fiyatı

Altın haftaya ons başına 1.785 dolar civarında yatay bir seyirle başladıktan sonra hafta açılışından bu yana yüzde 1,36 değer kazanarak 20 dolar civarında yükseldi.Geçen hafta son 7 ayın ve 2021’in en düşük seviyelerine gerileyen altının bu düşüşüne artan tahvil faizleri ve güçlenen dolar neden olmuştu.

Ons altın, yükselen ABD tahvil faizleri sonrasında 20 dolardan fazla değer kaybederek TSİ 16:55'te 1.789 dolar civarında işlem görüyor.

Powell son zamanlarda yükselen tahvil faizlerine dair bir açıklama yapmadığı için altın hala tehlike bölgesinde. ABD Tahvil faizleri Fed müdahale etmeden önce daha da yükselebilir ve bu da altın için kısa vadeli görünümü kötüleştirebilir. Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya

Gram altın fiyatı

Gram altın ise dolar/TL’de yaşanan yükseliş ve küresel piyasalarda yükselen altın fiyatlarıyla beraber 410 TL’nin üzerini gördü. Geçen hafta dolar/TL’deki yatay seyre rağmen küresel piyasalarda altın fiyatlarındaki sert düşüş sonrası gram altın da uzun zamandan sonra 400 TL’nin altına inmişti.

Gram altın, dolar/TL'deki yükselişin küresel altın fiyatlarındaki düşüşten ağır basmasıyla yüzde 0,6 yükselerek 415 TL civarında seyrediyor.