Advertisement
HABERLER ABONE OL

FAO Küresel Gıda Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 3,7 gerileyerek Temmuz ayında 168.8 puan oldu.

Böylece endekste, geçen yılın son döneminden bu yana görülen en büyük aylık düşüş yaşandı.

Endeks 2018’in ilk bölümünde istikrarlı olarak yükselmiş ve yılın ilk düşüşü Haziran’da kaydedilmişti.

FAO Gıda Fiyat Endeksi belirli tarım emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerin bütüncül bir ölçümünden oluşuyor.

FAO'dan gelen verilere göre hububat, süt ürünleri, şeker, et ve bitkisel yağların tamamında düşüş gözlendi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 6.6 düşerek Temmuz’daki aşağı yönlü hareketin başını çekti.

Tereyağı ve peynir kotasyonlarındaki düşüşün tam yağlı ve yağsız süt tozu kotasyonlarındaki düşüşten daha hızlı gerçekleştiği gözlemlendi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi yüzde 6 gerileme kaydederek son üç yılın en düşük seviyelerinden birinde gerçekleşmiş oldu.

Düşüşün temel kaynağı olarak, ikisi de önemli şeker üreticisi ülkeler olan Hindistan ve Tayland’da üretim görünümünde izlenen iyileşmeler gösteriliyor.

Dünyanın en büyük şeker üreticisi ve ithalatçısı olan Brezilya’da ürün hacminin daha düşük gerçekleşeceği beklentisi ise uluslararası şeker fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketin sınırlı kalmasına sebep oldu.

FAO Hububat Fiyat Endeksi Haziran’daki seviyesinin yüzde 3.6 altında oluştu ve böylece bir önceki yılın aynı dönemindeki değerinden daha düşük gerçekleşmiş oldu.

Hem buğday hem de mısır ve pirincin ihraç kotasyonlarında düşüş izlendi ancak buğday ve mısır değerleri Temmuz ayı sonuna doğru yükselme eğilimi göstermeye başladı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nde de son altı aydır izlenen düşüş devam etti.

Endeks yüzde 2.9 azalma kaydetti ve böylece Ocak 2016’dan beri gözlenen en düşük seviyede gerçekleşmiş oldu.

Temmuz’daki aşağı yönlü eğilim, kısmen Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret geriliminden etkilenmiş olan soya fasülyesi piyasasında izlenen zayıflığın yansımalarından kaynaklandı.

Diğer taraftan, biyodizel üreticileri kaynaklı talebin iyileşmesi ve Avrupa Birliği’nde ürün hacmine dair olumsuz beklentiler oluşması sebebiyle güçlenen ayçiçeği yağı değerleri yükselme eğilimi gösterdi.           

FAO Et Fiyat Endeksi ise Haziran’daki değerinin yüzde 1.9 altında gerçekleşti. Endeksin Haziran değeri, Brezilya’da tır şoförlerinin grevde olması sebebiyle yaşanan küresel sığır eti ihraç fiyat artışlarını yansıtma amacıyla yukarı yönlü güncellenmişti.

TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARI YÜKSELİYOR

Dünyada gıda fiyatları gerileme trendine girerken, Türkiye'de ise gıda fiyatları yükseliyor. 

Hatırlanacağı üzere Türkiye'de haziran ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,61 artarken, yıllık bazda yüzde yüzde 15,39 yükseldi.

TÜİK verilerine göre aylık bazda yüzde 5,98 artış yaşanan gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık bazdaki artış yüzde 18,89 olarak gerçekleşmişti. 

TÜİK, Temmuz ayı enflasyon verilerini 3 Ağustos Cuma günü açıklayacak.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com