Advertisement

İkinci çeyrek bilançosunu açıklayan İş Bankası'nın net karı, 951.3 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

Banka, Perşembe günü açıkladığı finansallara göre yılın ikinci üç aylık döneminde 1.35 milyar TL ücret ve komisyon geliri elde ederken, net faiz geliri 4.92 milyar TL oldu.

Aracı kurumlar İş Bankası'nın kar rakamları için ne dedi?

Kredi mevduat makası başarılı ancak risk maliyeti yükseliyor”

İkinci çeyrekte bankanın açıklamasına paralel, 934 milyon TL net kar elde etmesini bekleyen Garanti Yatırım Araştırma biriminin notunda “özellikle beklentimizden yüksek gelen karşılık giderleri vergi gelirleri ile telafi edildi” dendi.

Notta, İş Bankası'nın aktif kalitesine ilişkin değerlendirme yer aldı. Takipteki kredilerin 0.7 puan artarak yüzde 5.8'e, yakın izlemedeki kredilerin 0.8 puan artışla yüzde 4.3 olduğuna dikkat çekildi.

Bankanın sermaye yeterlilik oranı çeyreklik bazda 81 baz puan artışla yüzde 16.9 oldu.

Kurum, sonuçların beklenenden daha iyi olduğunu ancak bunun bir defaya mahsus vergi gideri iptallerinden kaynaklandığı belirtildi. Açıklanan rakamların hisse üzerinde hafif olumlu etkisinin olmasını bekleyen kurumun 12 aylık fiyat hedefi 7.00 TL seviyesinde bulunuyor.

Aktif kalitesindeki gerileme nedeniyle operasyonel performans beklentilerin altında kaldı”

Deniz Yatırım'ın Cuma günkü raporunda yer alan değerlendirmede İş Bankası'nın “serbest kalan 375 milyon TL karşılık ve 100 milyon TL ertelenmiş vergi geliri sayesinde 802 milyon TL olan piyasa beklentisinin ve 806 milyon TL olan beklentimizin üstünde” geldiği belirtildi.

Bankanın net operasyonel karının, yüksek karşılık maliyetleri nedeniyle beklenenden düşük gerçekletiğinin altı çizildi.

Sermaye rasyolarındaki iyileşme, maliyet artışının sınırlı kalışı ile ücret ve komisyon gelirlerindeki yüzde 31'lik artışın öne çıktığı ifade edildi. Bilançodaki olumsuz başlıklar olarak takipteki kredilerdeki çeyreklik artış, 3. grup kredilerindeki 200 bp düşüş sıralandı.

Deniz Yatırım, İş Bankası için hisse başına 7.08 TL'lik fiyat hedefiyle “tut” tavsiyesini koruyor.

Esas bankacılık gelirleri beklentimizin altında”

Esas bankacılık gelirlerinin beklentilerinin altında kaldığı belirtilen Ak Yatırım bülteninde kara katkı sağlayan ve zayıf esas bankacılık faaliyeti performansını dengeleyen faktörler şu şekilde sıralandı:

505 milyon TL tutarında serbest karşılığın iptal edilerek gelir yazılması, önceki dönem 150 milyon TL tutarındaki emekli sandığı ihtiyati karşılık tutarının ikinci çeyrekte 35 milyon TL’de kalması, vergi geri dönüşü nedeniyle 108 milyon TL vergi geliri yazılması.

Esas faaliyletlerde karı baskılayan unsurlar olarak swap maliyetlerinin ve Hazine zararlarının kurum beklentisinin üzerinde olmasının altı çizildi.

Ak Yatırım'ın notunda takipteki alacakların 15.9 milyar TL'ye ve bunların kredi hacmine oranının 700 bp artışla yüzde 5.8'e yükseldiğine dikkat çekildi.

İş Bankası için görüşünü “nötr” olarak bir basamak düşürdüğünü belirten kurum, hissede 6.30 fiyat hedefiyle yüzde 7 yukarı yönlü potansiyel görüyor.