Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın ekonomiyi canlandırmak için bazı adımlar atmasını bekliyor. Bankanın mevduat faizinde indirim yapması, aylık varlık alım programlarına yeniden başlaması, faiz oranlarını bu seviyede veya daha düşük seviyede tutacağına dair sözlü yönlendirmesini güçlendirmesini bekliyor.

ING Bank Merkez Bankası'ndan 20 baz puan faiz indirimi ve aylık 30 milyar euro'luk varlık alım programı açıklamasını bekliyor.



AMB'den her ne kadar teni bir varlık alım programı beklense de aralarında Almanya, Fransa, Hollanda Merkez Bankaları'nın Başkanları gibi bazı Avrupalı politika yapıcılar yeni bir varlık alım programına ihtiyaç olduğu konusunda şüpheliler..Bazı politika yapıcılar, Draghi'nin görev süresinin 31 Ekim'de dolacak olması nedeniyle uzun vadeli bir taahhütte bulunarak bir sonraki Başkan'ın elini kolunu bağlamak konusunda istekli değil.

CNBC'de yer alana habere göre Natixis'ten Dirk Schumacher yolladığı bir notta "Draghi'nin faiz indirimi ve varlık alım programını da kapsayan bir paket için Yönetim Konseyi'nde çoğunluk sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.



Nomura yolladığı notta bankanın faiz indirimi ve sözlü yönlendirme konusunda piyasayı hayal kırıklığına uğratmayacağını belirterek "Yönetim Konseyi varlık alım programı konusunda piyasada fiyatlanandan daha az cömert davranabilir" yorumunu yaptı.

BNP Paribas Ekonomisti Luigi Speranza "Parasal genişleme açıklanıp detaylar sonrasına bırakılabilir. Bu da Yönetim Konseyi'nin uzlaşıya varması için zaman kazandırır ve sonraki Başkan Christine Lagarde'ın kendi programını oluşturmasına izin verebilir" diye konuştu.

KARARIN PİYASAYA ETKİSİ

Berenberg Avrupa Ekonomisti Florian Hense Bloomberg HT'ye "parasal genişleme yapmaz ve herhangi bir sinyal vermezse piyasa bundan hoşlanmayacaktır." dedi.

Rabobank FX Strateji Direktörü Jane Foley de Bloomberg HT'ye "AMB'nin sözlü yönlendirmesini güçlendirmesini ve 10 baz puan indirim yapmasını bekliyoruz. Parasal genişleme programını da yeniden başlatabilir. Bu haberlerle euro'da gevşeme olabilir" diye konuştu.