Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Avrupa'nın koronavirüs kaynaklı borç yükünü AMB üstlenebilir

Avrupa'nın koronavirüs kaynaklı borç yükünü AMB üstlenebilir

AMB'nin resesyonda biriken çok miktardaki borç yükünü üstlenebileceği fikri ekonomistler arasında giderek daha fazla ilgi görüyor

Giriş: 22 Nisan 2020, Çarşamba 14:59
Güncelleme: 22 Nisan 2020, Çarşamba 14:59

Koronavirüs krizinin maliyetlerini paylaşmak istemeyen Euro Bölgesi liderleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yoluyla eninde sonunda o noktaya gelebilir.

AMB'nin resesyonda biriken çok miktardaki borç yükünü üstlenebileceği fikri ekonomistler arasında giderek daha fazla ilgi görüyor. Bazı uzmanlara göre uzun bir dönem boyunca dikkatlice yapılması durumunda "parasal finansman" diye isimlendirilen yasa engeline takılmaz.

Almanya, Hollanda gibi ülkeler için de -euro birliğinin çökmesi alternatifine kıyasla- kabul edilebilir olur.

Londra'da AXA ekonomisti ve Fransa Merkez Bankası eski yetkilisi Gilles Moec, "Benim aldığım izlenim, disiplinli görünen ülkelerin borcun ortaklaştırılması yerine merkez bankası yoluyla ilerlemeye yöneleceği şeklinde. Bu siyasi açıdan o kadar sorunlu görünüyor ki, çok karmaşık olduğu için kimsenin gerçekten ne olduğunu anlamamasını ümit ederek arka kapıyı kullanmayı tercih ederler." dedi.

Tüm dünyada hükümetler pandemiye verilecek yanıtları nasıl fonlayacakları sorusuyla boğuşuyor. Ancak Euro Bölgesi'ne özel bir durum var. Mali birlik olmaması nedeniyle 19 üyenin her biri kendi borcunu ihraç ediyor ve bu kriz birliğin bağlarının ne kadar güçlü olduğunu test ediyor.

Bu sorunun yanıtı liderlerin ekonomik düşüşe karşı alınacak olası önlemleri tartışacağı Perşembe günü netlik kazanacak. Mali açıdan daha tutucu olan ülkeler büyük bir ihtimalle eurobond ya da koronatahvil olarak anılan ortak borç çıkarılmasına karşı çıkacak.

Bazı siyasilerin, daha yoksul kuzenlerini kurtarmalarının alacakları oylara mal olması korkusunu pandemi bile sarsamaz. Şimdiye kadar atılan mali adımların çoğu ülkeler düzeyinde kaldı.

Sonuç olarak İtalya ve İspanya gibi ülkelerin borç yükü artarak ekonomik büyümeyi aşağı çekecek ve enflasyon yükselirse finansal kriz olacağı ve AMB'nin faiz artırmak durumunda kalacağı endişelerini artıracak. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre İtalya'nın borç yükünün GSYİH'ye oranının pandemiden sonra yüzde 155 ile Almanya'nın iki katı seviyeye tırmanacağını tahmin ediyor.