Advertisement
HABERLER ABONE OL

Euro Bölgesi işletmeleri, faaliyetlerinde, aynı zamanda rekor enflasyon da üreten ağırlaşan küresel tedarik sıkışıklığından kaynaklanan keskin bir yavaşlama olduğunu bildirdi.

Fransa'da imalat sektörü üretimi, sıkı koronavirüs kapatmalarının gerçekleştiği geçen yıldan bu yana en keskin hızında gerilerken, Almanya’da büyüme ivmesi satın alma yöneticileri (PMI) verilerine göre hızlı bir şekilde kötüleşti.

Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyeti Nisan ayından bu yana en zayıf seviyesine indi, ancak pandemi öncesi ortalamasının üzerinde kaldı.

Süregelen pandemi; tedarik zinciri gecikmelerinin, hem imalat hem de hizmet sektörlerinde üretimin kısıtlanmasına ve fiyatların daha da yükselmesine yol açarak, önemli bir endişe kaynağı olarak kalmaya devam edeceği anlamına geliyor. İkinci ve üçüncü çeyrekteki güçlü genişlemelerin ardından, GSYİH büyümesi dördüncü çeyrekte öncekilere kıyasla çok daha zayıf görüyor. IHS Markit Ekonomisti Chris Williamson


Bu rapor, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin Euro Bölgesi ekonomisinin durumunu değerlendirmek ve aylar süren pandemi kapatmalarından sonraki sıçramanın getirdiği zorluklara ışık tutmak için yapacağı toplantıya bir haftadan az bir süre kala geldi.

Girdi fiyatlarında rekor artışlar

Yetkililer, geçici olduğu konusunda ısrarlı oldukları fiyatlardaki artışa reaksiyon göstermeleri için artan bir baskı ile karşı karşıya kalmış durumda. Bu baskı, toparlanmanın durması riskini getirirken, tedarik tıkanıklıklarından kaynaklanan enflasyon baskılarının azaltılması konusunda fazla bir çözüm sağlamıyor.

IHS Markit, açıklamasında, girdi fiyatlarındaki rekor artışın temel nedeni olarak darlıkları işaret etti. Firmalar bunları, satış fiyatlarının yaklaşık 20 yılın en hızlı artışını göstermesi ile birlikte müşterilere yansıttılar.

Firmalar aynı zamanda biriken siparişler ile baş edebilmek için işe almaları da hızlandırdı ve hizmet sektöründe istihdam 2007’den bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi.