Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bank of America Metal Analisti Micheal Widmer Bloomberg HT’de Finans Merkezi programında Açıl Sezen’in sorularını cevapladı.

Analist Widmer, demir ve bakıra olan talebin artcağını söylerken, altında önümüzdeki yıl bir artış olabileceğini ve 3 bin doların üzerine çıkabileceğini belirtti.

Widmer'in konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

"Parasal gevşemenin yapıldığı bir dönemdeyiz. Dünyanın her yerinde benzer şeylerin yapıldığını söyleyebiliriz ama farklılıklar da var tabi. Pandemi bütün dünyayı etkiledi. İlk havayollarında başladı. Bazı resesyonlar da oldu. Metallerin de etkilendiği oldu. İkinci olarak da likidite tarafına baktığımız zaman çok fazla da mali teşvik var. Çin, ABD ve dünyanın diğer taraflarında da teşvikler var o yüzden fiyatları daha çok çıkacağını düşünüyoruz"

Bakır fiyatları için 2020 bakır fiyat tahminlerini düşürdükleirni söyleyen Widmer, "Temel olarak güçlü bir hareket gördük ancak şuan bakır fiyatları 7bin-8bin’in üzerine çıkabilir" dedi.

"2. dalganın yaratacağı endişe arz tarafındadır"

Analist Widmer, "Bu herkesi endişelendiren bir şey şimdi Çin’de ekonominin tamamen açıldığını gördük. Çin’in bakır talebinin çok arttığını gördük. Son 2 ayda bakır talebi yüzde 30’luk artış gösterdi. O yüzden çok güçlü bir şekilde toparlanma yaşandığını gördük. 2. Dalga olursa talebi etkiler ancak 2. Dalganın yaratacağı endişe arz tarafındadır" dedi.

Demir ve bakır için güçlü talep olacağını söyleyen Widmer, "Ekonomilerin güçlü temelleri var. Diğer metallere olan talepte yüksek olacaktır. Demir için güçlü bir talep olacağını söyleyebilirim. Yine bakır için talebin bir daha artacağını diğer metalleri geride bırakacak bir talebe sahip olacaktır" diye ekledi.

"Altın fiyatları 3 binin üzerine çıkabilir"

Altın fiyatları için de değerlendirmede bulunan Widmer "Altın bakırdan çok farklı bir yere sahip. Şuana kadar çok fazla teşvik geldiğini gördük. Faizleri çok uzun bir süredir düşük tutmaya çalışıyorlar. Faizlerin düşük kalması ve enflasyonun da artmaya başlamasıyla ancak tersine dönebilir. Yani deflasyonun olduğu bir noktadayız. Bu yüzden altın önümüzdeki yıl biraz daha artabilir ve altın fiyatları 3 bin doların üzerine çıkabilir" dedi.

Ayrıca, "Enflasyon hedeflemesinde yüzde 2’lik bir değişikliğe gittiler ve enflasyonun arttığını göreceğiz tabiki.. bu da altını önümüzdeki çeyreklerde yukarı taşıyacaktır" diye ekledi.

Aşı bulunursa altın fiyatları üzerindeki etkisini de değerlendiren Analist, büyük ihtimalle fiyat hareketlerinde kısıtlayıcı bir etkisi olabilir. Çünkü ekonomilerin çok hızlı bir şekilde toparlandığını görebiliriz. ABD’de seçimlerden sonra bir teşvik paketi olacağını biliyoruz.

Altın fiyatlarında keskin bir düşük beklemediğini ekleyen Analist, 2 bin dolardan bir düzeltme yaşandığını gördük. Oynaklık devam edecektir. Daha da düşmesinden ziyade bu bir satın alma fırsatı olabilir.