Advertisement
HABERLER ABONE OL

Tüm dünyada bankalar, dijital teknolojilere adaptasyon ve yavaşlayan ekonomi ortamında maliyetleri düşürme amacıyla dört yıllık dönemin en büyük işten çıkarmalarına hazılanıyor.

Şirketler ve işçi sendikaları raporlarına göre, bu sene, 50 banka 77,780 çalışanını çıkarmayı planladığını duyurdu. Bu durum 2015 yılında 91,448 çalışanın çıkarılacağının duyurulmasından sonraki en yüksek rakam.

Negatif faiz oranları yükünü sırtlayan Avrupa’daki bankalar bu rakamın tamamının yüzde 82’sini oluşturmakta.

2019 yılındaki işten çıkarmalar son altı yılın verisini 425,000’den daha yüksek seviyelere taşıyor. Aslında, gerçek rakamlar yüksek olasılıkla daha fazla, çünkü birçok banka planlarını açıkça belirtmeksizin çalışanlarının işine son verdi.

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, Morgan Stanley 1.500 çalışanını çıkarma kararıyla yıl sonu verimliliği artırmak için işten çıkarma planı yapan son banka oldu. CEO James Gorman, işten çıkarmaların bankanın iş gücünün yüzde 2’sini oluşturduğunu belirtti.

Bu senenin verileri, bankacılık sektörünün aynı zamanda ihracat tabanlı Avrupalı bankaların ticaret gerilimleriyle yüz yüze kalması ve negatif faiz oranlarının borç verme kazançlarını da düşürmesiyle daha da zayıfladığının altını çizdi.

Finansal krizin ardından hükümet programlarının ve yükselen faizlerin borç verenlerin toparlanmasına yardımcı olduğu ABD’nin aksine, Avrupalı bankalar hala durumlarını toparlamakta zorlanıyor. Bankaların birçoğu işçi çıkarıma ya da karlılıklarını yükseltmek için birimlerini satma yoluna gidiyor.

Avrupa’nın en büyük bankası Deutsche Bank AG planlanan istihdam kısıntısı konusunda en üst sırada yer alıyor. Banka, yatırım bankacılığı işinde küçülmeye gitme kararı ile birlikte, 2022'ye kadar 18,000 çalışanını işten çıkarmayı planlıyor.

Almanya, Avrupa'daki en fazla parçalara ayrılmış bankacılık pazarı konumunda ve ülke bankaları diğer rakiplerine göre daha fazla mevduat taşımalarından dolayı negatif faizin olumsuz wtkilerine diğerlerine göre daha açık.

Bankalar yüksek olasılıkla gelecek sene ek işten çıkarmalara gitmeyi duyurmaya devam edecek. Konu hakkında bilgi sahip kaynakarın ay başında aktardığına göre, İsviçreli varlık fonu Julius Baer Group Ltd. işten çıkarmaların artan rekabet ve temin edilmesi güç karlardan dolayı maliyetleri azalttığını düşünüyor. Bir gazetenin haberine göre, İspanya’nın Banco Bilboa Vizcaya Argentaria SA da müşteri çözümleri departmanında istihdam kısıntısına gitmeyi planlıyor ve bu kararını diğer kısımlara da yayabilir.