Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

BDDK bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken ve ağırlığı enerji ve inşaat kredilerinden oluşan toplam 46 milyar TL büyüklüğünde kredinin tespit edildiğini açıkladı. BDDK sektörün yüzde 18,2 olan sermaye yeterlilik rasyosunun yaklaşık 50 baz puan kadar düşerek yüzde 17,7 seviyesine gerileyeceğini, takibe dönüşüm oranının ise yüzde 4,6'dan yüzde 6,3 seviyesine yükseleceğini bildirdi.

Söz konusu açıklama, bankacılık sektörünün karlılığına ve hisselerin performansına dair soruları gündeme getirdi.

"KISA VADEDE SATIŞ BASKISI OLABİLİR"

TEB Yatırım Araştırma Müdürü Övünç Gürsoy kısa vadede bankacılık hisselerinde bu haber kaynaklı satış baskısı olabileceğini belirtti.

Gürsoy "Ağırlıklı olarak enerji ve inşaat kredileri. Sermaye yeterlilik rasyosuna (SYR) etkisi 50 baz puan olarak hesaplanmış. Buradan hareketle bu kredilerin %65 civarında karşılıkları olduğunu hesaplıyoruz. Bankalardan aldığımız yönlendirmeleri ve 50 baz puan SYR etkisini göz önüne alarak incelediğimizde takip ettiğimiz bankaların 2019 yılı net karlarına bu krediler için ek karşılık ayrılmasının ortalama %37 negatif etki yapacağını hesaplıyoruz. Serbest karşılıklar düşüldüğünde ise %25 negatif olacağını öngörmekteyiz. En olumsuz etki kamu bankalarında göze çarpmaktadır. Kısa vadede bankacılık hisselerinde bu haber kaynaklı satış baskısı olabilir" ifadelerini kullandı.

"SEKTÖRÜN KARLILIĞINI ETKİLEYECEK"

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök Bloomberg HT'ye bu durumun gelecek sene bankacılık sektörünün karlılığını ve karlılık beklentilerini etkileyeceğini söyledi. Gök "Kamu bankalarının büyüme ivmesini de göz önüne alırsak sermaye artışının gündeme gelme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

"SENE BAŞINDAKİ KAR TAHMİNLERİYLE ŞİMDİKİ ARASINDA ÇOK FARK YOK"

Deniz Yatırım Araştırma Analisti Sadrettin Bağcı özellikle son dönemlerde faizlerde gerileme kaynaklı marjlara olumlu yansıma olduğunu, ancak kar artışının bir kısmının azalacağını belirtti. Çoğu analistin modellerinde % 6  civarında takipteki kredi oranıyla çalıştığını belirten Bağcı "böyle bakınca sene başındaki kar tahminleriyle şu anki tahminler arasında çok fark yok" dedi.

Bağcı "BDDK hesaplamasında sermaye yeterlilik rasyosunun 50 baz puan kadar aşağı gelebileceğini söylüyor. Bunu yerine koyduğumuz zaman sermaye tarafında ilave karşılık olarak gelecek 15 milyar TL'den bahsetmek mümkün..Böyle bakılınca bankalar da kaldıraçlı işlem yaptığı için bu 15 milyar belki bankaların kredi hacmi anlamında sıkıntılı bir durum olabilir. Yani bu kadarlık bir rakamı kredi hacminden alıyor gibi görünüyorsunuz ama bu karşılıklar yerine konduğunda tekrar bankacılık sektörünün kredi verme potansiyeli açılacaktır.. Merkez Bankası'nın munzam karşılıklarını da düşününce % 10 - 20 civarında kredi büyümesi bence sektörü belli bir dengeye getirecektir...O nedenle 2020'de ve bundan sonraki dönemde özel bankaların biraz daha hızlı, kamu bankalarının biraz daha yavaş büyüdüğü bir dönem olmasını bekleriz.." dedi. Bağcı bu durumun sermaye enjeksiyonuna neden olmayacağını, rakamların çok büyük olmadığını ifade etti.

Bankacılık endeksi bugün % 1 civarında satıcılı seyrediyor.