Advertisement

Bloomberg HT'ye röportaj veren BLP Group Başkanı Tejpreet Chopra, Türkiye-Hindistan arasındaki potansiyel işbirliği ve enerji krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hindistan’ın G20’nin başkanlığını yapacağını belirten Chopra, bu sebeple “Dünyanın geri kalanıyla bazı konularda aynı değer sistemine sahip olduğumuzu göstermek istiyoruz.” dedi.

Bu konulardan birinin de sürdürebilirlik olduğunu söyleyen Chopra, enerji dönüşümünü sağlamaları gerektiğini ve üstlerine düşeni yapmaktan emin olmak istediklerini dile getirdi. Chopra sözlerine şöyle devam etti:

“Hindistan’da 160 gigavatlık bir yenilenebilir ve 60 gigavatlık rüzgar enerjimiz var. Önümüzdeki birkaç yıl içinde 100 gigavatlık kapasiteyi eklemeyi planlıyoruz. Biz ulusal olarak en geniş gaz boru hattı şebekesine sahibiz. 24 bin kilometrelik boru hattımız var ve 2025 itibariyle de 5 bin kilometre daha eklemeyi düşünüyoruz. Yani enerji dönüşümüne çok odaklanmış durumundayız.”

“Enerjide firmalar artık yerel üretim yapmak istiyor”

Chopra, tedarik zincirinde dirençliliğe ihtiyacın olduğunu belirttiği konuşmasında, “Avrupa’da cereyan eden enerji krizi tüm dünyaya tedarik zincirinde istikrara ihtiyaç olduğumuzu gösterdi” dedi. Dünya genelinde herkesin kendi üretimini kendi ülkesinde yapmak ister hale geldiğini ve bu durumun ciddi baskı yarattığını belirten Chopra, “Geçtiğimiz 10 yıl zarfında büyük şirketler üretimlerini offshore ile başka ülkelere sevk ettiler ama bu kriz bize bunun tam tersini gösterdi. Firmalar artık yerel üretim yapmak istiyor. Tedarik zincirleri üstündeki baskılar da daha karmaşık hale geliyor.” dedi.

Türkiye-Hindistan işbirliği

Chopra, Türkiye ve Hindistan işbirliği konusunda yaptığı değerlendirmede, geçtiğimiz 15-20 yıl zarfında üretimin birçoğunun batıdan doğuya; Türkiye, Endonezya, Çin ve Hindistan’a kaydığını söyledi. Chopra, işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Büyük firmaların birçoğu şunu görüyor ki, bizim çözümlerimizin maliyeti çok daha düşük. Bu yüzden ben kesinlikle şuna inanıyorum, Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerdeki inovasyonların çoğu tutumlu üretim yapma konusunda daha fazla işbirliklerini getirecek. Farklı endüstriler bir araya gelerek sürdürebilirlik sorununu çözmeye çalışıyor. Sektörde ilk defa mesela 4. sanayi devrimiyle, havacılık, ulaşım ve nakliyatla ilgili bütün bu sektörler bir araya geliyor. Bunu söyleme sebebim de şu, lityum bataryaların pillerin gelişmesiyle bu daha kolaylaşacak, yani teknoloji alanında daha fazla entegrasyon göreceğiz.”