Boeing 737 üretim hedefini teyit etti
Boeing şirketin 737 üretimini artırmayı planladığını ve yakın zamanda ortaya çıkan üretim sorunlarının teslimat ve gelir tahminlerini etkileyemeyeceğini belirtti. Çeyrek sonuçlarına göre şirket art arda yedinci çeyrekte zarar ederken hisseler beklentilerin üstünde sonuçlarla yüzde 3,6 yükseldi.
Boeing Co., şirketin ana gelir kaynaklarından 737 jetlerinin üretimini bu yılın sonlarında hızlandırmayı planladığını söyledi ve yatırımcılara, yakın zamanda ortaya çıkarılan bir üretim kusurunun teslimat ve nakit hedeflerini etkilemeyeceği konusunda güvence verdi.
Üretici, ilk çeyrekte serbest nakit akışında bir iyileşme bildirerek tüm yıl için yaptığı tahminlerini korudu. Çarşamba günü bilançosunu detaylandıran bir açıklamaya göre Boeing, bu dönemde 786 milyon doları yaktı ve analistlerin tahmin ettiğinden yaklaşık 1 milyar dolar daha iyi. Şirketin geliri de beklentilerin üstünde gelerek 17,9 milyar dolara ulaştı.
Art arda yedi çeyrek zarar etti
Yine de havacılık devi art arda zarar ettiği yedinci çeyreğine girdi. Hisse başına kayıp 1,27 dolar olarak gerçekleşirken Bloomberg anketinde analistlerin tahmini ortalama 97 sentlik kayıptı.
Yine de Boeing, para kaybeden yedinci çeyreğine girdi. Bloomberg tarafından derlenen tahminlere göre, düzeltilmiş hisse başına 1,27 dolarlık kayıp, analistlerin ortalama 97 sentlik kayıp tahmininden daha kötüydü.
Karışık sonuçlar, Boeing'in mali durumunu düzeltme ve yıllarca süren krizden sonra kalite eksikliklerini ele alma konusunda kaydettiği düzensiz ilerlemenin altını çiziyor. Yakın zamanda gerçekleşen ticari jet teslimatları ABD'li uçak üreticisinin, yaklaşık beş yıldır ilk kez çeyreklik bazda rakibi Airbus SE'yi geçmesini sağladı.
Boeing CEO’su Dave Calhoun Çarşamba günü çalışanlara geçtiği mesajda,"Bu bizim için önemli bir yıl. Pazarlarımızda talep arttıkça, müşterilerimize taahhütlerimizi yerine getirmeye ve bunları uygulamaya odaklanmalıyız" ifadelerini kullandı.
30 büyük şirket arasında en çok yükselen ikinci şirket
Hisseler yüzde 3,6 yükselişle 30 büyük şirketin bulunduğu Dow Jones Industrial Average arasında en büyük ikinci artışı kaydederken Salı günkü seans kapanışında şirket hisseleri bu yıl yüzde 6,1 artmıştı.
Boeing, Calhoun'un "önümüzdeki birkaç ay içinde" teslimatları yavaşlatacağını söylediği 737 Max üretim kusuruyla uğraşırken, son dönemde kazandığı ivmesini sürdürmek zor olacak. Bloomberg daha önce Boeing'in bu yıl üretim oranlarını artıracağını bildirmiş ve Calhoun geçen hafta yaşanan son sorununn tedarikçiler için ana programını değiştirmeyeceğini söyledi.
Boeing yöneticilerinin Çarşamba sabahı bir kazanç konferans görüşmesinde en son 737 gerilemesini yönetme planlarını detaylandırmaları bekleniyor. Şirket, bu yıl 400 ila 450 adet dar gövdeli jet teslim etme, 787 Dreamliner'ın 70 ila 80 adetini teslim etme ve 3 milyar ila 5 milyar dolar arasında değişen serbest nakit akışı sağlama hedefini teyit etti.
RBC Capital Markets analisti Ken Herbert, Boeing'in 2023'te rotasında kalma planı hakkında "Bence hisse senedinde biraz rahatlama rallisi göreceksiniz" dedi. Boeing’in tüm yıl için tahminlerini teyit etmesi son sorunun çözülmesiyle 737 teslimatlarının artacağına işaret ediyor.
Herbert verdiği röportajda, "Max sorununu yakın vadeli olarak görüyorlar ve çözülmesi çok fazla zaman (aylar değil haftalar) gerektirecek bir şey değil" dedi.
Cunningham, ilk çeyrek sonuçları açıklanmadan önce bir raporda, "Boeing'in kontrolden çıkan felaket treni yavaşlamış olabilir, ancak frencinin en iyi çabalarına rağmen hala ilerliyor" dedi.
Bu yıl 737 üretimini 38 jete yükseltmeyi planlıyor
Boeing, bu yıl 737 üretimini ne zaman aylık 38 jete yükseltmeyi planladığını belirtmedi. Şirketin hedefi, 2025 veya 2026 yılına kadar aylık 50 jet hızına ulaşmak. Şirket, diğer bir önemli nakit kaynağı olan 787'nin üretimini aylık 3 jet üretim hızına çıkardığını söyledi. Bu, yıl sonuna kadar ayda beş Dreamliner inşa etme hedefine yönelik bir adım.
737 Max'i kriz öncesi üretim seviyelerine döndürmek, Boeing'i geçtiğimiz on yılda Wall Street'in gözdesi haline getiren muazzam nakit üreticisi olmaya devam etmek istiyorsa hayati öneme sahip olduğu değerlendiriliyor.
Boeing'in faaliyet marjları, üç iş biriminde de iyileşti ve bu, Calhoun'un fabrikalarındaki ve tedarikçi tabanındaki işleri istikrara kavuşturma hedefinde ilerleme kaydettiğinin bir işareti olarak göze çarpıyor. Şirketin çekirdek operasyon marjı, bir yıl önceki negatif yüzde 10,3'ten iyileşme göstererek, ilk çeyrekte yüzde 2,5 negatif oldu.