Advertisement

ABD'den gelen enflasyon verilerinin yarattığı iyimserlikle güne pozitif bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi bankalar öncülüğünde günü düşüşle kapattı.

BIST 100 endeksi işlem gününü yüzde 0,54 düşüşle 1.556 puandan tamamladı.

Endekse puan bazında aşağı yönlü baskı yapan hisseler arasında bankalar öne çıktı. Bankacılık endeksinde düşüş yüzde 2'ye yaklaşırken, sanayi endeksinde düşüşün daha sınırlı olduğu görüldü.

Küresel piyasalarda bir zamandır fiyatlamalar üzerinde etkili olan tahvil getirileri tarafında oynak bir seyir söz konusuydu. ABD'de beklentilere paralel gelen ve piyasaların endişelerinin biraz azalmasına neden olan enflasyon verilerini takiben gün içinde ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 1,48'in altını test etti.

Seansın takip eden bölümünde ABD 10 yıllık tahvil getirileri yeniden yüzde 1,52'nin üzerine çıktı.

ABD tahvil getirilerinde oynaklık izlenirken küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen mesajlara odaklandı. Beklendiği gibi faizleri sabit tutan banka pandemi tahvil alım programı kapsamındaki alımların hızını önümüzdeki çeyrekte artırma sözü verdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, faiz kararının ardından yaptığı basın toplantısında bu konuda şu ifadeleri kullandı: "Pandemi tahvil alım programında alımlar önümüzdeki çeyrekte önemli düzeyde artacak. Burada önemli derken aklımızda net bir rakam yok. Bu program kapsamında AMB'de esneklik söz konusu. Dolayısıyla bu program çerçevesinde AMB herhangi bir rakam bağlı değil. Tahvil alımlarının hızlanmasına yönelik karar oybirliğiyle alındı.Finansal koşullardaki aktarım zincirinin tamamını izliyoruz. Avrupa Merkez Bankası getiri eğrisi kontrolü yapmıyor."

TL'de değerlenme durdu

ABD tahvil faizlerindeki oynaklık gelişen ülke kurlarındaki görünümü de etkiledi. Günün önemli bölümünde dolar karşısında değer kazanan Türk Lirası'nda seyir değişti ve Dolar/TL kurunda yeniden yükseliş kaydedildi.

Türkiye'nin 5 yıllık risk primi ise 316 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 16,31 oldu.

Yabancının hisseden çıkışı sürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 5 Mart haftasına ilişkin verileri yabancı yatırımcının hızını kaybetse de hisseden çıkışının sürdüğünü gösterdi.

Verilere göre 5 Mart haftasında yabancı yatırımcılar 10,1 milyon dolarlık net hisse satışı yaptı. Buna karşılık ise tahvilde 49,8 milyon dolarlık alım gerçekleşti.

Bu rakamların ardından yılbaşından bu yana yabancıların toplam portföy girişi 859 milyon dolar oldu. Bu dönemde tahvillere 1,56 milyar dolarlık giriş olurken, hisse tarafında ise 698 milyon dolarlık çıkış kaydedildi.