Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul'da işlem gününün başında görülen tepki teması kapanışa doğru yerini rotasyondan çıkış temasına bıraktı.

Güne tepki alımlarıyla başlayan BIST 100 endeksi özellikle seansın son bölümünde gelen alımlarla günü yüzde 1,23 yükselişle 1.549 puandan tamamladı.

Analistler endekste önemli bir direnç seviyesi 1.550 puan seviyesine dikkat çekiyordu. Özellikle endeksin bu seviye üzerinde kapanış gerçekleştirmesi kalıcı yükseliş için önemli bir unsur olarak değerlendiriliyordu. Endeks en son 22 Şubat'ta bu seviye üzerinde kapanış gerçekleştirmişti.

Endeks haftanın ilk işlem gününde kazanımlarını koruyamamıştı

Küresel piyasaların görece toparlanma kaydettiği haftanın ilk işlem gününde endeks yüzde 0,8 düşüş kaydetmişti.

Pazartesi günü endeks bir kez daha 1.550'nin üzerini test etse de gerek yurtdışı piyasalarda ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü eğilim nedeniyle kırılganlığın yüksek seyretmesi gerekse Dolar/TL 'nin 7,70'in üzerine yükselmiş olması endeksin kazanımlarını korumasına izin vermedi.

Küresel piyasalarda rotasyon teması etkisini yitiriyor

ABD'de teknoloji hisseleri rotasyon temasının azaldığı işlem gününe hızlı yükselişle başladı.

Nasdaq 100 endeksi güne yüzde 2,7 artışla girdi. Açılışta 5 gündür gerileme kaydeden Tesla hisseleri yüzde 8,3 yükseldi. Bir süredir yine gündemde olan Gamestop hisseleri de açılışta yüzde 12 prim yaptı.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 1,54 seviyesine geriledi.

Bu gelişmelerle birlikte doların da zayıfladığı izlendi. Bloomberg Dolar Endeksi'nde gerileme yüzde 0,6'ya ulaştı.

Analistler haftanın ilk işlem gününde ABD endekslerinde görülen seyir için geçen yıl görece düşük performans gösteren sektör hisselerinde ralli görüldüğü, bunun da rotasyonun bir parçası olduğu yorumunu yapmıştı.

Bilanço sezonu sürüyor

2020 4. çeyreğe ilişkin bilanço sezonu Bim ve MLP Sağlık gibi şirketlerle devam etti. Bim'in 4. çeyrekte net dönem kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 159 oranında artarak 825,2mn TL'ye yükseldi ve analist beklentilerini aştı. Şirket yılın tamamında 2,61 milyar TL kâr açıkladı. Bloomberg'in derlediği analistlerin beklentileri şirketin 2020'de 2,38 milyar TL kâr yazacağı yönündeydi.

Şirket 2021 yılına ilişkin öngörülerini de açıkladı. Buna göre 2021'de yüzde 20-25 satış büyümesi öngörüldü.