Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 2.7 yükseldi. Üretici fiyatları ise yüzde 0.6 artış gösterdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri de tüketici fiyatlarında yüzde 2.7, üretici fiyatlarında yüzde 0.6 yükseliş olması yönündeydi.

Tüketici fiyatları Nisan ayında yıllık bazda yüzde 2.5 ve üretici fiyatlşarı yüzde 0.9 artmıştı.

NBS tarafından yapılan açıklamaya göre gıda fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 7.7 artış gerçekleşmesi tüketici fiyat endeksi artışına 1.48 yüzde puanı katkı yaptı. Mayıs’ta Afrika domuz ateşine rağmen domuz eti fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 18.2, sebze fiyatları yüzde 13.3 ve meyve fiyatları yüzde 26.7 yükseldi.

Hong Kong’daki Nomura Holding Inc. Ekonomisti Lu Ting, “ Meyve ve yumurta fiyatlarındaki artış kısa süreli, yaz ayları geldiğinde arzın artmasıyla yatışabilir” dedi ve "Manşet yıllık TÜFE enflasyonunun bu yılın bazı aylarında yüzde 3'ün üzerine çıkmasını bekliyoruz, ancak bu durum Çin Merkez Bankası'nın gevşeme eğilimine çok az baskı oluşturabilir" değerlendirmesinde bulundu.