Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre finansal piyasalarını açan Çin, iki büyük aracı kurumu birleştirerek küresel yatırım bankalarıyla rekabet edebilecek bir şirket oluşturulmasını değerlendiriyor.

Citic Securities Co. ve CSC Financial Co.'nun, kamu hissedarları Citic Group ve Central Huijin Investment Ltd. ile birlikte yakın bir zamanda anlaşmanın yapılandırılmasına ilişkin inceleme ve fizibilite çalışmalarına başladığı belirtildi.

Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu ve Kamu Varlık Denetleme ve İdare Komisyonu gibi düzenleyici kurumlar, konunun halka açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre söz konusu süreç ile ilgili olarak bilgilendirildi.

Merkezleri Pekin'de bulunan Citic ile CSC'nin birleşmesi 67 milyar dolar değerinde bir yatırım bankası oluşturacak anlaşma ile ortaya çıkacak şirket piyasa değeri açısında Goldman Sachs'ın piyasa değerini bile aşıyor.

Çin'in 45 trilyon dolarlık finans sektörünü yabancı şirketlere açması Wall Street devleriyle yarışabilecek bir şirket oluşturma aciliyetini doğurdu. Guosen Securuties Co. analisti Wang Jian, "Küresel piyasalarla karşılaştırıldığında Çin'in menkul kıymetler sektörü hala dağınık durumda ve büyük yerel oyuncular küresel benzerlerinin çok gerisinde. Yabancı sermaye girişi nedeniyle içsel büyüme çok fazla zaman alacağından, sektördeki rekabeti birleşmelerle geliştirmek gerekli." dedi.

Yine de mevcut görüşmelerin bir anlaşmayla sonuçlanacağının kesin olmadığını belirten kaynaklar, Çinli otoritelerin ticari bir zeminde gerçekleşmesini istediğini belirtti. Hong Kong'daki işlemlerde Citic'in hisse senetleri yüzde 5.7 yükseldi. CSC'nin hisseleri yüzde 11'den fazla yükseldi.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu geçen yılın sonunda rekabet edebilmek ve uluslararası çapta büyüyebilmek çin büyük ölçekli bir yatırım bankası kurmak istediklerini açıklamıştı.