Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Çin yuanın küresel rolünü artırmak istiyor

Çin yuanın küresel rolünü artırmak istiyor

Pekin, ABD ile in arasındaki gerginlikten dolayı dolara erişimin kısıtlanması riski nedeniyle yuanın küresel rolünü artırmak istiyor

Giriş: 13 Temmuz 2020, Pazartesi 12:58
Güncelleme: 13 Temmuz 2020, Pazartesi 12:58

ABD Doları'na kısıtlı erişim ihtimaliyle karşı karşıya kalan Çin'in bu duruma yanıtı, daha fazla kişiyi yuan kullanımına yöneltmek.

Çin - ABD gerginliğinin finansal sistemde giderek artan etkisi, Çin'i küresel yuan kullanımı için yeniden çabalamaya teşvik etti. Geçen haftalarda giderek artan sayıda yetkili ve piyasa gözlemcisi yuan kullanımının artırılması bağlamında çağrıda bulundu. Konu, Çin'in Hong Kong'a yönelik yeni güvenlik yasasının Washington'dan misilleme ihtimalini artırmasından dolayı önem kazandı.

ABD sert önlemler almaktan çok uzak olsa da riskler tehlike çanlarını çaldırıyor. Ancak aşırı hareketler ABD'nin kendi çıkarlarına ve küresel finans sistemine büyük zararlar verebilir.

Çin'in dolara erişimi, 1 trilyon dolara yakın offshore tahvil ve kredileriyle kamu bankalarının 1.1 trilyon dolarlık yükümlülükleri nedeniyle Çinli şirketler ve bankalar için hayati önem taşıyor.

Standard Chartered Plc. Çin ve kuzey Asya baş ekonomisti Ding Shuang, “Yuanın küreselleşmesi Pekin için arzulanan bir şeyden zaruri bir şeye dönüştü. Çin'in siyasi belirsizlik nedeniyle doları başka bir şeyle değiştirmesi gerekiyor ya da finansal risklerle karşı karşıya kalacak.” dedi.

Dolardan uzaklaşmaya yönelik benzer adımlar 2007 – 2009 finans krizi sonrasında da atılmıştı. Çin'in -offshore yuan işlemlerini güçlendirerek, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) resmi olarak rezerv para statüsü kazanarak ve yuan cinsinden emtia vadeli kontratlar çıkararak- yıllar içinde bir miktar ilerleme kaydetmesine karşın yuan küresel çapta küçük bir oyuncu.

Yuanın küresel ödemelerde ve merkez bankası rezervlerindeki payı yüzde 2 ile çok düşük bir seviyede bulunuyor. Çin'in finans piyasalarını yabancı yatırımcılara açmasının sermaye girişini tetiklemiş olmasına rağmen ana kara hisse senedi ve tahvillerinde yabancı sahipliği görece düşük seviyelerde bulunuyor.

Çin'deki durumu en son dile getiren seslerin arasında üst düzey menkul kıymetler regülatörlerinden Fang Xinghai, geçen ay “Yuanın küreselleşmesiyle birlikte olası bir ayrışmaya karşı savunma kabiliyetimiz önemli ölçüde artacak.” demişti.

Merkez bankası danışmanlarından Huang Yiping, ülkenin dolara bağımlılığının azaltılmasının gerektiğini söyledi.