Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin Meksika ürünlerine yönelik gümrük tarife artışını askıya alınmış olabilir, ancak Citigroup Inc. stratejistleri, ticaret gerilimlerinin artmaya ve hisse senetleri ve tahvillerden emtiaya finans piyasalarını sarsmaya hazırlandığı uyarısında bulundu.

Citigroup'un Mark Schofield öncülüğündeki Küresel Makro strateji ekibi, 10 Haziran'da müşteriler için hazırladıkları notta, "Gerilimler artıyor ve sonuç muhtemelen ekonomiden ziyade siyaset tarafından yönlendiriliyor görünüyor," dedi ve "ABD Başkanı Donald Trump muhtemelen sert çizgisini devam ettirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Citigroup'un baz durum senaryosu, Trump'ın Çin'in henüz tarife artışı uygulaması yapılmamış diğer mallarına yüzde 25 ek vergi konulması ve böylelikle el sıkışarak anlaşmaya varmaya doğru 'şok ve dehşet' stratejisi uygulanmasını ve bunun yanında otomobil ithalatına ek gümrük vergisi uygulanarak Avrupa ve Japonya ile gerilimin artırılmasını içeriyor. Fed eğer faiz indirimine gitmezse, bu senaryo piyasalarda aşağıdaki şekilde etkili olacak;

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin Nisan zirvesinden yüzde 20 düşmesine neden olarak "tam ölçek ayı piyasası"na girmesine yol açması.

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizinin yüzde 1.50'ye ve belki de daha aşağıya düşmesi.

*Altın fiyatlarının ons başına 1,600 dolara yükselerek 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşması.

İyi haber ise, manzaranın Çin ile ticaret anlaşmasına varılamadığı ancak Fed'in toplam 75 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği şeklindeki daha farklı bir duruma dönüşebilecek olması. Bu durumda, S&P 500 yeni zirvelere çıkabilir ve 10 yıllıkların faizi yüzde 2'ye kadar yükselebilir. Altın ise öte yandan, Citigroup ekibine göre, zayıflayan dolardan dolayı halen yükselebilir ve 1,500 doları hedefleyebilir.

Üçüncü bir senaryo, bu ayın sonunda Japonya'da yapılacak G-20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ve in Devlet Başkanı Xi Jinping'in gerçekleştireceği toplantıda bir ticaret anlaşması çıkması. Bu durumda, hisse senetleri güçlü bir şekilde yükselebilir ve gelişen piyasalar kaydadeğer bir şekilde diğerlerine nazaran daha iyi performans gösterebilir. Faizler yükselirken altın, dolar ile birlikte gerileyebilir.