Advertisement
ELEKTRİK 4.0 ABONE OL

Elektrik 4.0 programı bu hafta İsviçre’de gerçekleşen Davos Zirvesi’nden yayınlandı.

Bloomberg HT’nin sorularını cevaplayan Schneider Electric Başkan Yardımcısı Barbara Frei enerji sektöründeki gelecek beklentilerini ve Davos’ta elektrik hakkında öne çıkan notları paylaştı.

Programının ikinci bölümünde ise sürdürülebilirlik konusunda İtalya Sürdürülebilirlik ve Ulaşım Bakanı Enrico Giovannini görüşlerini paylaştı.

"2050'de yüzde 60-80 oranında elektrik olması şart"

Frei, Elektrik 4.0 ile ilgili önemli olan şeyin karbonsuzlaşma olduğunun altını çizerek, “Fosil ile olan süreçler yarın elektrikli olacak. Bu süreci daha akıllı hale getirmeniz gerekli olabilir üstüne bir de yazılım olması gerekebilir. ” dedi.

Frei sözlerine şöyle devam etti:

Elektrikte önemli olan şey; insanlar artık tek tek düşünmüyor. Endüstri trendi kümesi, üretenler kümesi var. Aynı zamanda tüketenler kümesi de var bunu birlikte yapıp ortak bir yatırım yapılmalı.

Hükümetlerin elektrik enerji için halen yapması gereken çok şey olduğunu belirten Frei, “2050’deki hedeflerimiz gerçekleştirmek istiyorsak en az yüzde 60- 80 elektrik olması gerekiyor. Hükümetlerin özel sektör ile bunun nasıl yapılmasına dair iletişimleri ve görüşmeleri gerekiyor. Dünyada pek çok standart var, ortak bir standarda sahip olmamız gerekiyor. Bunlar da tabii ki politika yapıcılarının elinde olan şeyler” dedi.

"Hepimiz üreten tüketici olmalıyız"

Yenilenebilir enerji için halen çok alan olduğunu sözlerine ekleyen Frei, şunları dedi:

“Yenilenebilir enerji olması gerekiyor bunun için alan var. Hala bina çatısı var, hala daha fazla rüzgâr türbini koyabileceğimiz yer var. Baktığımız zaman arz talep dengesi mevcut. 'Nerede kullanabiliyorsunuz, mevcut olduğunda saklayabiliyor musunuz?' bu soruların cevaplanması gerekiyor ki gelecek için ama daha fazla yenilenebilir enerjiye alan açılsın bu çözümün büyük bir parçası”

Son olarak Frei, “Süregelen hidrojen ve karbon yakalama ile ilgili uzun vadeli süreçler var şu an yapabileceğim bir şey de enerji etkili kullanmak yani yapabileceğimiz çok fazla şey var hala farkındalığın daha fazla artması gerekiyor çok uzun süredir enerji etkinlik konuşmamıştık. Schneider Electric olarak bizim oynayacağımız bir rol olduğunu düşünüyorum bireylerin üzerinden finansal yükü nasıl alırız diye çok konuşuluyor. Enerji fiyatlarının yükselmesi ile “insanlar elektrik nereden geliyor? bunun maliyeti ne diye soruyor?” bu enerji krizin olumlu tarafı şu an çok fazla şey hızlandırılıcak örneğin gazi olan bağımlılık nasıl azaltılabilir diye” dedi.

"Akdeniz'de limanlarımızla bir üst oluşturmak için kendimizi hazırlıyoruz"

Sürdürülebilirlik konusunda açıklamalarda bulunan İtalya Sürdürülebilirlik ve Ulaşım Bakanı Enrico Giovannini ise Bloomberg HT ekranlarını şunları söyledi:

Enerji fiyatlarındaki artış ve belli başlı materyalleri ulaşmada sıkıntı toparlanmayı riske atan ve zorlaştıran bir durum. Diğer taraftan bu durumlar küreselleşmede de bir değişiklik yaratacak, şimdi bölgesel küreselleşmeden bahsedilir hale gelindi. Bu da bazı ülkeler için fırsat haline geliyor mesela İtalya limanlara çok fazla yatırım yapıyor. Akdeniz’de bir platform olmak için kendimizi hazırlıyoruz. Afrika’ya ve Avrupa’ya gelecek navlunlar bu limanlardan gelsin istiyoruz. Avrupa değer zincirlerini kısaltıyor bu başka ülkeler için fırsat demek. Yenilenebilir enerji dönüşüm hızlandırıyoruz bu zaten halihazırda bizim toparlama planımızın bir haliydi. Yeni üretim tesislerinin inşası için hızlı bir şekilde hareket ediyoruz. Diğer bir taraftan da uzun vadede enerji tüketimini azaltmaya çalışıyoruz. Sürdürülebilir enerji, hükümetin çok sıkı çalıştığı konulardan bir tanesi bunlar artacak.