Advertisement

Dünya Ekonomik Forumu, üçüncü gün Davos'ta devam ediyor.

Bloomberg HT Yayın Yönetmeni Açıl Sezen ve Bloomberg HT Araştırma Müdürü Gizem Uzuner Gençtürk bugünkü panelleri ve dün tartışılan başlıkları ele aldı.

Üçüncü gün Thomas Friedman tarafından “Küreselleşmenin sonuna mı geldik?” başlığı ile düzenlenecek oturumda ise Sezen, "Küreselleşmenin öldüğüne ve şekil değiştireceği konusunda buradaki herkes hemfikir. Bütün ürünlerin Çin’de üretilip dünyanın diğer tarafına satılma prosedürünün artık değişeceği öngörmek çok yanlış olmayacak. Hemen hemen herkes kendi tedarik zincirinin çıktısını farklılaştırmak ve çeşitlendirmek amacında" açıklamasında bulundu.

Ayrıca, Japonya ve Suudi Arabistan özelinde panellerin olacağını belirten Sezen, "Körfez ülkelerinin çok fazla ön plana çıktığını görüyorum. Çin ve Rusya olmayınca körfez ülkeleri burada stratejik ülkeler haline gelmiş durumda…Dün eski Suudi Arabistan Petrol Bakanının konuştuğu oturumda krizlere önceden hazırlanma şansı var mı konusu tartışılıyor. Salgın hastalıklar konusunda da neler yapılacağına dair oturumlar mevcut" diye ekledi.

Dün neler konuşuldu?

Sezen zirvenin ikinci günü öne çıkan detayları da paylaşarak şunları söyledi:

Dün hem AB Komisyon Başkanı Ursula Van Der Leyen Rusya’nın enerji ve gıda üzerinden dünyaya şantaj yapmasına boyun eğmemek gerekiyor. Davos ruhuyla bunu çözmemiz gerekiyor açıklamaları önemliydi. AMB Başkanı Lagarde faiz konusunda beklentileri birazcık aşağı çeken sakinleştirici açıklamalarda bulundu. Diğer taraftan Miami Valisi kripto paraların geleceği hakkındaki konuşmada ileride maaşını Bitcoin ile alabileceğini söylemesi bir kamu otoritesi tarafından farklı perspektif sağladı. Çevre dostu tarımın geleceği öne çıkan başlıklardan bir tanesi oldu. Bunlar piyasa etkisi yaratan açıklamalar olduğu için öne çıktı. Ayrıca savaşın yönü ile ilgili yaptırımların nasıl kullanılabileceğini anlatan oturumlar çokça mevcut.