Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 5.43 - 5.46 bandında dalgalanan, günü de 5.46'da tamamlayan Dolar/TL yeni güne 5.46'da başladı, ardından %5'in üzerinde yükselerek 5.7998'e kadar çıktı.

Euro da %1'i aşan artışla 6.22'den 6.41'e, sepet kur %1.5 artışla 5.84'ten 6.05'e yükseldi. Borsa İstanbul yüzde 3,45 azalarak 99.835,31 puandan günü tamamladı. Bankacılık endeksi gün içinde %4.1 ile Aralık'tan beri en büyük düşüşü kaydetti.

Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verileceğini bildirmesinin ardından kur 5.55'e çekildi ancak burada tutunamayarak yeniden yükseldi. 



Çoğu gelişen ülke para birimi de dolar karşısında bugün değer kaybetti. Küresel büyüme endişeleri, Brexit belirsizliği gibi riskler Fed sonrası oluşan olumlu havanın dağılmasına neden oluyor.

Brezilya reali de bugün %2'nin üzerinde düştü, ülkedeki siyasi gelişmelerin piyasadaki riskten kaçış algısına katkı yapabileceği belirtiliyor. Euro da kötü gelen PMI verileri sonrası dolar karşısında düşüşte..



Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan tepesi ile ilgili açıklamaları sonrası ABD ile gerilimin artma ihtimalinin de kur üzerinde baskı yaptığı belirtiliyor.

Garanti Bankası Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Yaprak Kastal Bloomberg HT'ye kurdaki yükselişe dair şu yorumu yaptı; "Fed'in aldığı kararlar güvercin tondaydı. Bunun yansımasının olumlu olacağını düşünürken beyaz eşya, konut ve arabada vergi indirim süresinin uzatılmasıyla beraber seçim öncesi zaten pozisyon azaltımına karar vermiş yabancı yatırımcının 'acaba maliye politikası tarafında gevşeme sinyali mi?' algısı arttı.

Piyasada zaten S - 400 kararı nedeniyle bir tedirginlik vardı. Dün itibariyle müşteri tarafında dolar alımı gözlemledik. Bugün itibariyla yurt dışı yerleşiklerin alış ilgisinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Bunu Merkez Bnakası verilerinden de teyit edebiliyoruz. Seçimler yaklaştıkça da bu tedirgin bekleyiş devam edecek gibi görünüyor"

GELİŞEN ÜLKE PERFORMANSLARI




Çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası'nın güvercin söylemleri ve yıl sonuna kadar faiz artırmayacağı mesajı vermesiyle dolar %1'in üzerinde düşerek 5.48'den 5.40'a kadar geriledi. Ancak kur bu seviyelerde tutunamayarak yeniden yönünü yukarı çevirdi. Lira, dün gelişen piyasa para birimlerinden negatif ayrıştı.

DÖVİZ ALIMI DEVAM ETTİ

Dün TCMB tarafından açıklanan veriye göre Döviz tevdiat hesapları (DTH) 15 Mart haftasında 4 milyar dolar artışla 175.8 milyar dolara yükseldi.. Hem hane halkı, hem de kurumların elindeki döviz miktarı rekor düzeye çıkmış oldu.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Bloomberg HT'ye kurda en ufak bir gevşeme olduğunda hem şirketler, hem de hane halkının dolar biriktirdiğini belirtti. Şengül "Bu durum da kuru aşağı getirmekte elimizi zorlaştırıyor. Beklentiler çok önemli, beklentiler sanki bozulmuş gibi görülüyor." değerlendirmesini yaptı. Derici yerel seçimlerden sonra DTH'larda bir miktar düşüş olabileceğini öngördü.