Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Koronavirüs salgınının dünyaya yayılması küresel piyasalara baskı yaparken Türk Lirası da bu satış baskısından etkileniyor. Dolar dün sabah 6.07 seviyesine kadar gerilemesinin ardından gelen tepki alımlarıyla bu sabah 9 ayın zirvesinde seyrini sürdürdü. Kur gün içinde 6.1628'e kadar yükseldi.

Virüs endişeleri son dönemde küresel piyasalarda sert satışların görülmesinde etkili oldu. Dün ABD piyasaları düşerken Asya Borsaları da vakaların artmasıyla bugün düşüşünü sürdürdü.

BIST 100 Endeksi dün günü % 0.3 düşüşle tamamladı, endeks böylece 2020 yılı kazançlarını geri verdi. Borsa bugün de düşüşünü sürdürüyor. Son dönemde gerileme trendine giren Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i ise yeniden 300'ün üzerine çıktı.

Ziraat Yatırım borsa beklentisine dair 115.000 civarındaki direncinin altında taban arayışı devam edebilir. Bu kapsamda endeksin 113.300 seviyesine kadar düşüş yaşadıktan sonra kısmi toparlanma eğilimi gösterebileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Info Yatırım analisti Yunus Şahin "salgın korkusu yayılmaya devam ediyor. ABD tahvillerine giriş devam ediyor, ABD faizleri tarihi düşük seviyelere geriledi. Bugün fiyatlamayı değiştirecek önemli bir veri akışı yok, Rus heyetinin Türk heyeti ile görüşmeleri takip edilecek. Kur 6.15'i geçmekte zorlanıyor. Buranın üstünde 6.20'ye doğru hareket görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Dün akşam saatlerinde TCMB Başkanı Murat Uysal Bursa Sanayi ve Ticaret Odası'nın etkinliğinde  konuştu. Uysal, enflasyon görünümünün en son enflasyon raporundaki tahminlerle uyumlu olduğunu, para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Yurt içinde bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor. Küresel piyasalardaki virüs endişelerinin yanı sıra Suriye kaynaklı riskler piyasanın radarında kalmaya devam ediyor.