Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(11:25'te güncellendi)

Dolar Türk Lirası karşısında, haftasonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınıp yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal'ın getirilmesinin ardından haftanın ilk işlemlerinde sert yükseldi. Sonrasında ise dolar karşısındaki kaybının bir kısmını geri alan TL, 5.70'e geriledi.

Uzmanlar, kurdaki bu güçlü yükselişin, başkanın beklenmedik bir şekilde görevden alınmasının ardından Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin endişelerin artmasından kaynaklandığını belirtiyorlar.

Dolar/TL Asya seansında ilk işlemlerde 5.8247 seviyesine kadar çıkarak 25 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra geriledi ve Cuma kapanışının yüzde 2.2 altında 5.75 seviyesi civarında denge bulmaya çalıştı. Dolar/TL böylelikle Mart ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmiş oldu.

Kur geçen hafta yüzde 2.86 düştükten sonra haftayı 5.6280 civarında kapamıştı. Türk Lirası son iki ayda dolar karşısında en fazla getiri sağlayan para birimi konumunda bulunuyor.

Dolar/TL TSİ 11:26'da yüzde 189 yükselişle 5.7346 seviyesinden işlem gördü. 1 yıl vadeli TL swaplarının faizi yüzde 20'nin üzerini gördü.

Hong Kong'da aralarında Michael Every'nin de bulunduğu Rabobank stratejsitleri, hazırladıkları raporda, "Bu beklenmedik karar dolayısıyla Türk Lirası'nın Pazartesi günü erken saatlerde sert düştüğü dikkate alındığında, Merkez Bankası, 25 Temmuz'daki toplantıda birkaç yüz baz puanlık bir faiz indirimine giderse, bu büyük bir politika hatası olacaktır" dedi.

Görev süresi 2020 yılında sona erecek olan Çetinkaya Cumartesi sabahı resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile görevden alındı ve yerine Başkan Yardımcısı Uysal getirildi.

Merkez Bankası’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, “Başkan Murat Uysal yaptığı ilk açıklamada Bankamızın kanunla kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğini belirtti. Yeni dönemde fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda uygulanacak politikalar ile ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanılacağını belirten Uysal, bu çerçevede önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyecektir” denildi.

(11:25'te güncellendi)