Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Son dönemde ABD ile S400 gerilimi, İstanbul'da seçimlerin tekrar kararı, Merkez Bankası'nın rezervlerine yönelik endişeler, dışarıda ABD - Çin ticaret savaşları gibi faktörlerle kur 6'nın üzerindeki seyrini sürdürüyor.

Kur Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL swap faizini yüzde 24'e indirmesinin ardından 6.09 seviyesinin üzerine çıktı.

Dün 6.70-6.78 bandında dalgalanan euro bu sabah 6.77'ye yükseldi, sepet kur ise 6.38'den 6.42'ye çıktı.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 1.46 düşüşle yüzde 25.72 düzeyine gerilerken BIST 100 Endeksi günü yüzde 0.03 düşüşle 86 bin 771 puanda kapattı.

Yılbaşından bu yana Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık % 12 civarında değer kaybetti. Lira, böylece Arjantin pesosundan sonra dolara karşı en fazla değer kaybeden 2. para birimi oldu.

BDDK'DAN YENİ HAMLE

BDDK, Döviz alım ve satım işlemlerine yeni bir kural getirdi. Buna göre; 100 bin dolar üzeri döviz almak isteyenler bir gün bekleyecek. Dövizin TL karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz hesaba ertesi gün geçecek.

 
ETKİSİ NE OLUR?

Finansal Danışman Volkan Sarı bu hamleye dair Bloomberg HT'ye "atılan taşın ürkütülen kuşa değip değmeyeceğini sorgulamak gerekir. Buradan ekstra bir getiri olacağı kanaatinde değilim. Paraya erişimi bir gün sonrasında sağlamasının döviz likiditesi konusunda çok fazla katkı sağlayacağını düşünmüyorum..Dövizle ilgili her atılan adım yatırımcılarda tedirginliği artırıyor. " değerlendirmesini yaptı.

Sarı, enflasyonu düşürerek TL'nin cazibesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Yurt içinde bugün Mayıs ayı Tüketici Güveni izlenecek. ABD'de ise 2. el konut satışları takip edilecek.