Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik başlatılan harekatıyla artan jeopolitik riskler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye ekonomisine yönelik açıklamaları yurtiçi piyasaların önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Trump'ın ABD'nin Türkiye'ye harekat nedeniyle daha fazla yaptırım gelebileceği açıklaması kurun bu sabahki artışında etkili oldu. Dolar/TL bu sabah en düşük 5.8838'i, en yüksek 5.92'yi test etti.

Trump'ın öğleden sonra Türkiye'ye dair yeni açıklamalarıyla dolar 5.9367'ye yükseldi. Kur böylece 26 Ağustos'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Dolar o tarihte Asya piyasalarında 6.3961'e kadar yükselmişti. BIST 100 Endeksinde de satışlar hızlandı ve değer kaybı % 5'i aştı. Bu 7 ayın en yüksek günlük kaybı oldu. Bankacılık endeksinde düşüş %8'i aştı.

Geçen hafta dolar, TL karşısında % 2'nin üzerinde değer kazanmıştı. Yine geçen hafta % 3'ten fazla değerlenerek 6.48'e çıkan euro bugün 6.54'e, sepet kur da 6.23'e yükseldi.

Garanti Yatırım yolladığı bir notta Trump'ın Türk ekonomisine ilişkin açıklamaların yurtiçi varlıklarda risk unsuru oluşturduğuna dikkat çekerek "ABD'de açıklanan TÜFE verisi ÜFE gibi zayıf geldi, bununla dolar endeksi değer kaybederken TL kısmi olarak güçlendi. Çin - ABD ticaret görüşmelerinin de olumlu gitmesi iyimser hava yaratırken kurda geçen hafta 5.90 sınırından dönüş yaşandı. 5.81'in altına dönülmedikçe fiyatlamalarda 5.85 - 5.97 bandı ön plana çıkabilir" değerlendirmesini yaptı.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan Bloomberg HT'ye bu hafta haber akışının daha yoğun olabileceğini, volatilitenin biraz daha yükselebileceğini söyledi.

Brown Brothers Harriman (BBH) Stratejisti Win Thin ise yolladığı bir notta "Trump Türkiye'ye yaptırım için hazır olduklarını söyledi. Hazien Bakanı Mnuchin de güçlü yaptırımlar olabileceğini bildirdi. Bu Türk ekonomisine yılın 4. çeyreğinde ve sonrasında baskı yapabilir" değerlendirmesini yaptı.