Advertisement

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink Dünya Ekonomik Forumu'nda Bloomberg HT'ye açıklamalarda bulundu.

Kovid sonrası toparlanmayı konuşmak için henüz erken olduğunu söyleyen ve Türkiye'nin EBRD için önemine değinen Rigterink, “Türkiye her zaman bizim en önemli operasyon ülkemiz ve böyle kalmaya devam edecek. Bilhassa altyapı tarafında güçlü yatırımlar var. Finansal kurumlarla birlikte ya doğrudan kredi ya ticaret finansmanı ya da tedarik finansman desteği olarak başta özel sektör olmak üzere Türkiye ve ekonomisine yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Rigterink “EBRD 2025 yılında yeşil bir banka olma sözü verdi ve Türkiye de bu konuda önemli bir rol oynayacak. ” şeklinde konuştu.

''Türkiye'nin dirençli olduğunu görüyoruz"

Rigterink, Türkiye’de EBRD’nin yatırımlarına nasıl devam edeceğine dair soruya “Türkiye zor bir dönemden geçiyor; ancak bizim portföyümüze baktığımızda ilginç bir şekilde dirençli olduğunu görüyoruz. En büyük şirketlerinizden bazılarıyla çalışıyoruz. Bu şirketler ihracat yapıyor. Bunu para birimine karşı doğal bir hedge olarak adlandırabiliriz. Ülke modelinden çok memnunuz” şeklinde cevap verdi.

EBRD’nin savaştan önce Ukrayna’ya her yıl yaklaşık 1 milyar euroluk yatırım yapması ile birlikte ülkedeki en büyük kurumsal yatırımcı haline geldiğinin altını çizen Rigterink “Hükümetle politika etkileşimimiz var. Ülkeye dair bilgimiz var. Sahada çalışan 100 çalışanımız var.

Biz hali hazırda aşırı risk alamayız. O yüzden Marakeş’de 2 hafta önce gerçekleştirilen yıllık toplantımızda bağışçıların neredeyse 1 milyar euro sözü vermesi beni çok mutlu etti. Ukrayna’nın yeniden inşasını konuşmak için erken; ama zamanı geldiğinde EBRD orada olacak" ifadelerini kullandı.