Advertisement

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Birinci Başkan Yardımcısı V. Jürgen Rigterink, enerji krizinin çözümüne ilişkin kesinlikle bir ümit olduğunu belirterek, Rusya-Ukrayna savaşının yeşil dönüşümü hızlandırdığı yorumlarına katıldığını söyledi.

Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Rigterink, Ukrayna'daki savaşın hâlâ kritik olduğunu belirterek, savaşın devam ettiğini ve ne zaman biteceğine dair bir öngörü olmadığını dile getirdi ve "Bu kış enerji konusunda tedarik sağlanmış olsa önümüzde bir kış daha var" diye konuştu.

"Ümit var"

Rigterink, EBRD'nin yeşil dönüşüme ilişkin bakışını "Biz de dönüşümden yana kararlıyız. 2025 itibarıyla bütün yatırımların yüzde 50’sinin yeşil finansmana yarılması konusunda kararlı. Geçen yıl bu hedefe ulaşıldı" sözleriyle aktardı.

"Karbonsuzlaşma yolunda ilerliyoruz. Geçen yılki gibi herkesin enerji güvenliğinden söz ettiği bir yılda, biz gaz alımlaranı destekledik. Ukrayna’da devletin sahibi olduğu şirketleri destekledik. Bu kış ve önümüzdeki kış için gazı sağladık" diye konuşan Rigterink, başka ülkeler için de 350 milyon euro enerji güvenliği için sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

"Yeter ki dönüşüm içinde olsunlar"

Türkiye'nin gaz merkezi olma yolundaki sorusuna ilişkin, Türkiye'nin çok önemli olmaya devam ettiğini dile getiren Rigterink, "Türkiye daha çok özel sektörle ilgili çalışmalarınız olduğu bir ülke. Birçok büyük holdingle temas halindeyiz. Türkiye'yi destekliyoruz, yeter ki bir dönüşüm içinde olsunlar" diye konuştu.

Halihazırda Türkiye'ye 7 milyar euronun üstünde bir yatırım yapıldığını hatırlatan Rigterink, "Bu yıl 1,5-2 milyar euro arasında yatırım yapacağız. Hiçbir ülke için kesin bir bütçe yok. Bütçe talebe bağlı olarak belirleniyor" dedi.

Daha önce başlamış projeler olduğunu hatırlatan Rigterink, yenilenebilir enerji ve yeşil dönüşüm konusunda Ford Otosan'ın tamamen elektrikli ve hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) araçlar da dahil olmak üzere yeni nesil ticari araç yatırımlarına finansal destek vermek üzere anlaştıklarını dile getirdi.

Tedarik konusunda Avrupa şirketlerinde bir kayma görüldüğünü söyleyen Rigterink, Türkiye'nin burada çok önemli bir rol oynadığını ifade ederek, "Türkiye tamamını ikame edemez ama bir çeşitlendirme görülüyor. Türkiye, iyi ve akıllı bir işgücü ile yatırmların bir kısımını almak için iyi bir alternatif haline geliyor" diye konuştu.