Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Uzmanlar Merkez Bankası'nın Aralık toplantısında faizleri değiştirmeme kararını ve ileriye dönük beklentilerini paylaştı.

Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli Bloomberg HT'ye 25 baz puanlık artışın daha doğru olabileceğini belirterek "Çünkü son beklenti anketinde 12 aylık TÜFE beklentisi 8 yıldan sonra ilk defa %8'in üzerine çıktı. Gelecek yıl özellikle mart ayı sonrasında %8'in baya üzerinde de olabilir. Bu nedenle 25 baz puanlık artış daha doğru olurdu." değerlendirmesini yaptı.

"FAİZ ARTIŞLARI KAÇINILMAZ OLABİLİR"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan 2017 enflasyon gerçekleşmelerinin gelecek aylarda faiz artışını kaçınılmaz kılabileceğini kaydetti.

MB'nin bekle gör duruşuna geçtiğini belirten Erkan, "Kur geçişkenliğinin tüketici fiyatlarında yarattığı yükseliş beklentisi çerçevesinde önümüzdeki 3 ayda Merkez Bankası açısından faiz artışı kaçınılmaz olabilir. Özellikle Ekim – Kasım kur oynaklığından sonra; Ocak – Şubat – Mart aylarında %8-10 bandında bir enflasyon dalgalanması olması beklenebilir." dedi.

Şu anda fon akışı sağlayabilecek etkenlerin faiz ve lokal hikaye olduğunu, ikisinde de gerekli şartın sağlanmadığını belirten Ekan, "Daha geniş bir faiz koridoruna ihtiyaç duyacağımız bir dönem içerisine giriyoruz. Merkez Bankası’nın enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri çerçevesinde koridor üst bandını ve politika faizini optimal bir seviyede eşitleyerek tek faize geçme olasılığı daha yüksektir. Bizim de ilerleyen dönemde Merkez Bankası’ndan beklentimiz bu yöndedir." değerlendirmesini yaptı.





"TCMB BÜYÜME VURGUSUYLA FAİZLERİ SABİT TUTTU"

Garanti Yatırım araştırma notunda TCMB zayıf büyüme vurgusuyla faizleri sabit tuttuğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı; "TCMB kur ve petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonu olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ancak TCMB toplam talepteki zayıflığın bu etkiyi sınırladığını düşünüyor. Bu nedenle,  TCMB (bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından) bir süre enflasyon ve büyüme görünümünü takip etmek istiyor."

Merkez Bankası geçen ayki faiz artışı sonrası bugünkü toplantıda faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Notta ayrıca önümüzdeki dönemde, özelikle 2017 yılının birinci çeyreğinde, enflasyonun yükseldiği seviyeler ve büyüme görünümünün TCMB’nin kararlarında etkili olacağı belirtildi.