Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Salı günü aldığı faiz kararıyla yatırımcıları şaşırttı. Merkez Bankası Dolar/TL 'nin rekor düşük seviyelere gerilemesinin ardından her 3 faiz oranını da sabit tuttu. Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizi ve politika faizi olan haftalık repo faizinde 25'er baz puanlık artırım yapılacağı yönündeydi.

BBH: 2017'de faiz artırımı gerekebilir

Brown Brothers Harriman & Co.'nun New York merkezli gelişmekte olan piyasalar para birimi baş stratejisti Win Thin, "Son dönemde Türk lirasında yaşanan zayıflamanın Merkez Bankası'nı tekrar faiz artırımı yapmaya iteceğini ummuştuk. Ancak, Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırımı yapmama yönünde baskı altında olduğunu biliyoruz" yorumunda bulundu.

Thin, piyasaların TCMB kararı nedeniyle hayal kırıklığına uğramasıyla Türk lirasının dolar karşısında 3.60 seviyesine kadar gerileyebileceğini söyledi. Thin, "TL'nin zayıf seyretmesi ve petrol fiyatlarının yükselmesiyle, enflasyonist baskıların artabileceğini ve bu durumun muhtemelen 2017'de de faiz artırımı gerektireceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Nomura: Dolar/TL 3.65 hedefine 12 ay değil 3 ayda ulaşabilir

Nomura ekonomisti İnan Demir, "Bugün bir faiz artırımı yapılması enflasyon görünümünde ve küresel arka plandaki kötüleşmenin kabul edilmesi açısından bir fırsat olabilirdi" dedi. Demir, TCMB'nin bugün alacağı bir faiz artırımı kararıyla piyasalara geçtiğimiz ayki faiz artırımını sürdürebileceği mesajını verebileceğini sözlerine ekledi.

Demir, "Kaybedilen bu fırsatla, Türk lirasının, 3.65 hedefine daha önceki 12 aylık beklentimizden daha önce, 3 ay içerisinde ulaşacağını düşünüyoruz" dedi.

TD Securities: Para politikasının zayıflaması TL üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak

Londra'da TD Securities gelişen piyasalar araştırma birimi yöneticisi Cristian Maggio, “Karar, enflasyon görünümü tarafından desteklenmiyor. Ekonomik faaliyet zayıflıyor ve diğer herşeyin sabit kalacağı varsayıldığında, zayıf iç talep halihazırda çok yüksek olan enflasyonun artışını kısıtlayacak” dedi ve “bu durum TCMB'de dikkatlerin ne kadarının enflasyon üzerinde kaldığı sorusunu cevaplıyor” dedi.

“TCMB bugün, tamamen büyümeye odaklanarak ve siyasetten gözle görülür bir şekilde etkilenerek, artık ana hedefiyle aynı doğrultuda hareket etmediğine ilişkin ek kanıt sağladı” diyen Maggio, “Para politikasının zayıflaması ve politika yapıcıların bağımsızlığı sorusu er ya da geç lira üzerinde aşağı yönlü baskı oluşuracaktır” şeklinde devam etti.

Danske Bank A/S: Dolar/TL'de 12 aylık hedefimiz 3.95

Helsinki'de Danske Bank A/S kıdemli stratejisti Vladimir Miklashevsky, “Cumhurbaşkanı Erdoğan için repo faizi önemli olmakla birlikte, gelecekte daha geniş bir borç verme-borçlanma koridoru, geniş çaplı yabancı para satışları ve Merkez Bankası'nın lirayı desteklemek için TL likiditesini sınırladığı görebiliriz” şeklinde görüş bildirdi.

Miklashevskyi “TL'de beklentimizin yönü aşağı döndü. Dolar/TL'de 3-6 ay arası hedefimiz 3.60, 12 aylık hedefimiz ise 3.95 seviyesinde bulunuyor” dedi.

Rabobank: TCMB faiz artırmazsa TL gerileyebilir

Rabobank'ın Londra merkezli gelişmekte olan piyasalar para birimi stratejisti Piotr Matys, "Bugünkü karar piyasa spekülatörleri tarafından, ekonomik faaliyette sert yavaşlama nedeniyle para politikasının sıkılaştırılması yönünde ısrarlı siyasi baskıyla birlikte, Merkez Bankası'nın Türk lirasını faiz oranlarını artırarak destekleyemediği şeklinde yorumlanabilir" dedi.

Matys, TCMB'nin faiz oranlarını kayda değer biçimde artırmaması durumunda Türk lirasının gerileyeceğini sözlerine ekledi.