Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Şubat ayından bu yana düşüş gösteren endeksin Haziran ayında yükselişe geçtiğini izliyoruz.

Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerinde iyileşme görüyoruz. Söz konusu dönemde endeksi yükselten iki önemli faktörün olduğunu düşünüyoruz. Birincisi, TCMB’nin peş peşe ve güçlü oranda yaptığı iki faiz arttırımından sonra döviz kurlarında yaşanan kısmi gerileme ve dengelenmenin oluşması. İkincisi, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması.

Fakat Haziran ayı anketinin 26 Haziran tarihinde kapanması nedeniyle seçim sürecinin geride kalmasının anket sonuçlarına etkisinin şu aşamada çok sınırlı olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin Haziran ayında yüzde 15,18 yükselişle 95,07 değerini aldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise Mayıs ayından itibaren yükselmeye başlamıştı. Bu endeksin, yükselişini yüzde 1,45 gibi bir oranda yavaşlayarak da olsa sürdürdüğünü ve 67,40 değerini aldığını izliyoruz. 

Ortalamalar olarak baktığımızda Tüketici Güveni yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğine göre düşüş seyretti ve büyümede yavaşlamaya işaret etti. Haziran ayı verileri bu yavaşlamanın yerini tekrar bir miktar toparlanmaya verebileceğine işaret ediyor. Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi’nin önümüzdeki haftalarda alacağı seyir bu konuda daha net bir fikir verecektir.