Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksin alt detaylarına baktığımızda tüketicin mevcut durum algısı ve geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme gözlenirken, tüketim eğiliminde gerileme izliyoruz.

Ön endeks sonuçlarına etki eden iki önemli faktör olduğunu düşünüyoruz. Seçimlerin sonuçlanması ve siyasi belirsizliğin azalması ile döviz kurlarında yaşanan dalgalanma ve yükselişin artması.

Ön Endeks anketleri 12 Temmuz tarihinde tamamlandı. Siyasi belirsizliğin azalmasının Tüketici Güvenini olumlu, 10-12 Temmuz tarihlerinde kurda yaşanan dalgalanmanın olumsuz etkilediğini düşünüyoruz.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi yüzde 1,86 artarak 96,84 değerini almıştır. Diğer taraftan içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi yüzde 4,76 düşerek 64,19 değerini almıştır.

Son bir buçuk ayda tüketici güveninde gözlenen yükselişe rağmen tüketim eğiliminin artmaması iç talepte kısa vadede güçlenme sinyali vermemektedir.