Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İSO ve Markit Economics tarafından Pazartesi günü yayınlanan Ağustos ayı imalat PMI raporuna göre Türkiye imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında 46.4 seviyesinde gerçekleşti.

Sektörde ardı ardına beşinci kez yavaşlamayı işaret eden Türkiye imalat PMI verisi bir önceki ay 49.0 olmuştu; veri önceki yılın aynı döneminde 55.3 seviyesinde gelmişti.

Yeni siparişler ise aynı dönemde ardı ardına beşinci kez azalarak bir önceki ay kaydedilen 46.6'dan 44 seviyesine geriledi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi: “Döviz piyasasındaki gelişmeler Ağustos ayında imalat sektörünü belirgin bir şekilde etkilerken enflasyonist baskılarının artmasına ve talep koşullarının zorlaşmasına yol açtı. Diğer taraftan ihracat siparişlerinin üst üste ikinci ay artış göstermesi anketin başlıca pozitif gelişmesi olarak kayda geçti.” 

50.0 ve üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret ederken, bu değerin altındaki veriler imalat sektöründe yavaşlamayı işaret ediyor.