Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeks geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana en düşük değere gerilemiş bulunuyor.

Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerinde gerileme görüyoruz. Türkiye Ekonomisinin bir önceki aya göre seyri konusundaki gerileme çok sınırlı kalırken, kişisel finansal durum ve tüketim eğiliminde daha güçlü düşüşler gözleniyor.

Tüketici Güveninde yaşanan gerilemenin genel olarak siyasi ve jeopolitik gelişmeler ile finansal piyasalardaki stresin devam etmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Ekonomik aktivitede gözlenen yavaşlama ve enflasyon beklentilerindeki yükseliş de bu düşüşe katkıda bulunmuş görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin Eylül ayının ilk yarısında yüzde 8,24 gerilemeyle 78,86 değerini aldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 18,49 gerilemeyle 38,19 değerini alıyor.

Özellikle tüketim eğilimindeki gerilemenin Haziran ayından bu yana güçlü olması, diğer öncü göstergelerle de birleştirince, iç talebin büyümeye verdiği katkının düşüşü konusunda daha net sinyaller veriyor.