Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 16,94 gerileyerek 57,60 değerini aldı. Endeks geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana en düşük değere geriledi.

Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerinde gerileme görüyoruz.

Türkiye Ekonomisinin bir önceki aya göre seyri konusundaki gerileme çok sınırlı kalırken, kişisel finansal durum ve tüketim eğiliminde daha güçlü düşüşler gözleniyor. Eylül ayı ön endeksinde de gözlendiği gibi düşüş büyük oranda Eylül ayının ilk yarısında gerçekleşti. Tüketici Güveninde yaşanan gerilemenin genel olarak son hafta hariç siyasi ve jeopolitik gelişmeler ile finansal piyasalardaki stresin devam etmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz.

Ekonomik aktivitede gözlenen yavaşlama ve enflasyon beklentilerindeki yükseliş de bu düşüşe katkıda bulunmuş görünüyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin Eylül ayında yüzde 12,27 gerilemeyle 75,39 değerini aldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilim Endeksi ise yüzde 30,49 gerilemeyle 32,58 değerini alıyor.

Özellikle tüketim eğilimindeki gerilemenin Haziran ayından bu yana güçlü olması, diğer öncü göstergelerle de birleştirince, iç talebin büyümeye verdiği katkının düşüşü konusunda daha net sinyaller veriyor.