Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, Tüketici Güvenindeki düşüşün esas olarak tüketim eğilimindeki düşüşten kaynaklandığı anlaşılıyor.

Diğer taraftan, ekonomide bir önceki aya göre gidişat konusunda algının iyileşme gösterdiğini izliyoruz. Ekonomi politikalarına ilişkin atılan adımlar ile siyasi ve jeopolitik gelişmelerin bu iyileşmede etkili olduğunu düşünüyoruz. Gelecek 12 aya ilişkin beklentilerde ise yatay bir seyir görüyoruz.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin Ekim ayının ilk yarısında yüzde 0,09 gerilemeyle 75,32 değerini aldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 31,03 gerilemeyle 22,47 değerini alarak tarihsel olarak en düşük seviyesine gerilemiş bulunuyor. Artan döviz kurları neticesinde oluşan yüksek enflasyon ve faizin tüketim eğilimindeki gerilemenin en büyük nedeni olduğu kanaatindeyiz.

Özellikle tüketim eğilimindeki gerilemenin Haziran ayından bu yana güçlü olması, diğer öncü göstergelerle de birleştirince, iç talepte önemli gerileme sinyali veriyor.