Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ocak ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 7,59 düşüş ile 66,72 değerini aldı. Geçtiğimiz Eylül ayından sonra yükselişe geçen Tüketici Güveni Kasım ve Aralık ayında yatay seyretmişti. Ocak ayında tekrar bir gerileme yaşandı.

Endeksin detaylarına bakıldığında tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme olduğunu izliyoruz. Yerel seçimler öncesi iç siyasi gündem ve jeopolitik gelişmeler ile küresel piyasalarda son haftalarda yaşanan oynaklık gerilemenin nedeni olabilir gibi görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 7,06 gerilemeyle 71,78 değerini aldığını görüyoruz. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 0,54 artışla 59,37 değerini alıyor. Vergi indirimlerinin devamı ve kredi faizlerinde gerileme bu artışın nedenleri arasında görülüyor.

Tüketim Eğilimi Endeksinin sınırlı da olsa artışını sürdürmesi iç talep konusunda geçtiğimiz Ağustos –Ekim dönemine göre bir miktar daha pozitif bir duruma işaret ediyor.