Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Geçtiğimiz Eylül ayından sonra yükselişe geçen Tüketici Güveni Kasım ve Aralık ayında yatay seyretmişti. Ocak ayı ile başlayan düşüşün Şubat ayının ilk yarısında da devam ettiğini izliyoruz.  

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme olduğunu görüyoruz. Yerel seçimler öncesi iç siyasi gündem ve jeopolitik gelişmeler ile ekonomik aktivitedeki yavaşlama gerilemenin ana nedenleri olabilir gibi görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 0,69 gerilemeyle 71,07 değerini aldığını görüyoruz.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 4,89 düşüşle 56,17 değerini alıyor. Geçtiğimiz Kasım ayı sonrası vergi indirimleri ve teşviklerle 20’li seviyelerden 50’li seviyelere gelen Tüketim Eğilimi Endeksinin bu civarlardaki seyrini sürdürdüğü görülüyor.

Veriler, geçtiğimiz Eylül-Ekim dönemine göre iç talepte bir miktar toparlanma olduğuna fakat genel anlamda zayıf seyrettiğine işaret ediyor.