Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrolü, Rusya'nın OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarının daha da artırılması yolundaki bir teklife muhalif kalacağı yolundaki haberin etkisiyle, 2012'den bu yana en uzun yükseliş serisini sonlandırdıktan sonra, varil başına 50 doların altında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, Salı günü 7 sent düşerek son sekiz seanstaki yüzde 11'lik çıkışını durdurmasının ardından fazla değişmedi. Hükümet yetkililerine göre, Rusya mevcut anlaşma ile devam etmek istiyor ve arz kısıntılarının daha da artırılması piyasaya yanlış mesaj yollayacak. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Perşembe günü açıklayacağı ABD stok verisinin, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Fiyatlar geçen hafta arttı, ancak petrol,  artan küresel üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısma çabalarını olumsuz etkileyeceği endişeleri ayı piyasasında kalmaya devam ediyor. OPEC öncülüğündeki üretim kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya ve Nijerya, Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçen ayki üretim artışının yarısını karşıladı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Şu anda ortam fiyatların rallisini sürdürmesi için uygun değil," dedi ve "Arz dinamikleri piyasa karşısında. 50 doların altındaki fiyatların etkisini değerlendirebilmek için bris süre bekle-gör durumu olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 4 sent düşerek Hong Kong saati ile 10:36'da varil başına 49.57 dolara geldi. Kontrat Salı gün yüzde 0.1 düşerek 49.61 dolardan kapandı ve son dokuz seansta ilk kez düştü. Fiyatlar önceki çeyrekte yüzde 9.3 geriledi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 6 sent düşerek varil başına 47.01 dolara indi. Salı günkü işlemler, ABD'nin tatil dolayısıyla kapalı olmasından dolayı Çarşamba günü kayıtlara geçecek. Fiyatlar Pazartesi günü itibariyle son sekiz seansta yüzde 11 yükselmişti.