Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları New York'ta, OPEC'in gelecek hafta, bazı ülkelerin neden üretim kısıntısı taahhütlerinin gerisinde kaldığını görüşmek üzere, topluluk üyeleri ve ortaklarının bir araya geleceğini kaydetmesinin ardından, Mayıs ayındna bu yana ilk kez, kısa bir süreliğine varil başına 50 doların üzerine çıktı.

Vadeli petrol kontratları geçen hafta yüzde 8.6 yükseldikten sonra yüzde 0.7 daha değer kazandı. Suudi Arabistan'ın geçen hafta üretim kısıntılarına uymayan ülkeler üzerindeki baskıyı artıracağını açıklamasının ardip iki kaynağa dayandırdığı habere göre, ABından, petrol üreticileri Abu Dhabi'de Kuveyt ve Rusya'nın eş başkanlığında toplanacak. Wall Street Journal'ın konu hakkında bilgiye sahip kaynağa dayandırdığı haberine göre, ABD'nin Venezuela'nın petrol endüstrisine yönelik yaptırımları artırmayı düşündüğü kaydediliyor. 

Petrol geçen hafta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntısına yönelik çabalarının etkilerinin diğer bölgelerdeki artış ile ortadan kalkacağı endişelerinin azalması ile birlikte, Mayıs ayından bu yana ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta hafifçe arttı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Piyasa üretim kısıntılarına uyum konusunu yakından izliyor," dedi ve "Piyasanın şu anda neredeyse dengede olduğunu tahmin ediyoruz. Bu nedenle, OPEC'ten kaynaklanabilecek herhangi bir üretim değişimi, piyasayı ya dalz aya da açık durumuna itebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 35 sent yükselerek varil başına 50.06 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 12:01'de 49.87 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 77 üzerindeydi. Fiyatlar geçen hafta 3.94 dolr yükselerek 49.71 dolar ile 26 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Vadesi Pazartesi dolacak Eylül vadeli Brent petrolü, ICE Futures Europe piyasasında, 24 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 52.76 dolara kadar yükseldi. Kontrat geçen hafta yüzde 9.3 yükseldi. Küresel gö göstergesi WTI'a kıyasla 2.84 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Ekim kontratı 29 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek 52.51 dolara kaar çıktı.