Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Harvey Kasırgası dolayısıyla kapanan önemli rafineri ve boru hatlarının tekrar faaliyete geçmesi sonrası ABD enerji sektörünün merkezinde ham petyrol talebinin artmasının etkisiyle kazançlarını 3 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Salı günü yüzde 2.9 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD'de Körfez Sahili rafinerileri faaliyetlerini normale döndürürken, traderların da dikkatlerini yaklaşan Irma Kasırgası'na çevirdi. ABD'de Perşembe günü açıklanacak olan verilerin, Bloomberg'in anketine göre, petrol stoklarının geçen hafta 2.5 milyon vail arttığını ve benzin stoklarının ise 5 milyon varil ile Mart ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştidiğini göstermesi bekleniyor.

ABD'de Harvey Kasırgası, 25 Ağustos'ta güç kazanıp kıyıya ulaşmadan önce, rafinerilerin, boru hatlarının ve denizaşırı platformların faaliyetlerini durdurmasına neden oldu. Bu tesislerin çoğu tekrar üretime geçerken, bazıları henüz faaliyete geçemedi. Goldman Sachs Group Inc. , fırtınadan dolayı durdurulan rafineri faaliyetlerinin yarısının Perşembe gününe kadar başlayacağı ve bu durumunun önümüzdeki birkaç ay için olumlu olabileceği tahmininde bulundu.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "Irma Kasırgası'nın ne denli yıkıcı olacağı, ham petrol ve benzin fiyatlarının yönünü geçici olarak belirleyecek," dedi ve "Fiyatların şimdilerde rafinerlierin yeniden faaliyete geçmesine tepki vermesine karşın, Irma eğer Florida kıyılarına yaklaşırsa, ham petrol fiyatlarını tekrar düşürecek" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 9 sent düşerek, Singapur saati ile 10:59'da varil başına 48.57 dolara indi. Kontrat Salı günü 1.37 dolar yükselerek 48.66 dolar ile 11 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 53.15 dolara geriledi. Fiyatlar Salı günü 1.04 dolar ya da yüzde 2 yükselerek 53.38 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım bvadeli WTI'a kıyasla 4.14 primli işlem gördü.