Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de Harvey kasırgası dolayısıyla kapatılan rafinerilerin tekrar faaliyete geçmesi ve buna bağlı olarak işlenen petrol miktarının artması ile birlikte kazançlarını dört haftanın zirvesi civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yaklaşık yüzde 4 arttıktan sonra fazla değişmedi. Motiva Enterprises LLC, ABD'deki en büyük rafinerisi olan Port Arthur'un gelecek haftanın başına dek üretim kapasitesini yüzde 40'a çıkarmaya çalışırken, diğer bir Atlantik kasırgası daha ABD kıyılarına yaklaşıyor. ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 2.79 milyon varil arttı. Eğer Perşembe günü açıklanacak olan resmi veriler de bu yönde çıkarsa, bu Haziran ayından bu yana ilk artış olacak.

ABD'de Harvey Kasırgası, 25 Ağustos'ta güç kazanıp kıyıya ulaşmadan önce, rafinerilerin, boru hatlarının ve denizaşırı platformların faaliyetlerini durdurmasına neden oldu. Bu tesislerin çoğu tekrar üretime geçti ve Goldman Sachs Group Inc. , fırtınadan dolayı durdurulan rafineri faaliyetlerinin yarısının Perşembe gününe kadar başlayacağı ve bu durumunun önümüzdeki birkaç ay için olumlu olabileceği tahmininde bulundu.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Rafineriler tekrar faaliyete geçiyor ve bu durum kısa vadede petrol talebini güçlendiriyor," dedi ve "50 doların tekrar piyasa için test noktası haline geldiğini düşünüyorum. Eğer fiyatlar bu seviyeyi yukarı doğru kırarsa, daha da yükselme olasılığı düşük. Zira geçmişte fiyatlar bu bölgede yeterince uzun süre kaldığında, ABD'de kaya petrolü üretiminin arttığı görüldü" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek, Hong kong saati ile 3:01'de varil başına 49.08 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 41 altındaydı. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 1 yükselişle 49.16 dolara çıkarak 9 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışını yaptı.

kasım vadeli Brent petrolü, ICE Futures Europe piyasasında, 16 dolar düşerek varil başına 54.04 dolara indi. Fiyatlar Çarşamba günü 82 sent ya da yüzde 1.5 yükselerek 54.20 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 4.54 dolar primli işlem gördü.