Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Nate Kasırgası'nın ABD sahillerini geçmesinin ardından, işçilerin yeniden Meksika Körfezi'ndeki platformlara dönmesi ile birlikte 50 doların altında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 3 düştükten sonra yüzde 0.3 yükseldi. Royal Dutch Shell Plc ve Chevron Corp., Nate Kasırgası'nın Biloxi, Mississippi yakınlarında karaya ulaşmasının ardından Pazar günü etkisini kaybetmesi sonrası, petrol ve doğalgaz faaliyetlerine yeniden başlayan şirketler arasındaydı. Bu Kasırga, geçen ay rafineriler ve boru hatlarının kapanmasından dolayı enerji piyasalarında sarsıntı yaratan Harvey ve Irma kasırgalarının ardından geldi. Baker Hughes'un verilerine göre, ABD'de kaya petrolü üreticileri, aktif sondaj kuyusu sayısını iki haftadır azaltıyor.

Petrol Cuma günü, artan küresel üretimin Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) öncülüğünde gerçekleştirilen üretim kısıntılarının etkilerini gidereceği spekülasyonu ile Mayıs ayından bu yana en güçlü haftalık kaybını yaşadığı hagftayı sonlandırdı. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, Pazar günü yaptığı açıklanada, piyasanın yeniden dengeye kavuşma konusunda iyileştiğini, ancak toparlanmanın 2018'e taşınması için ilave adımlar atılmasına ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Nate Kasırgası'nın üretim üzerinde bir miktar olumsuz etkisi oldu, ancak petrol altyapısı üzerinde fazla hasara yol açmadı," dedi ve "Piyasa önceki iki kasırgadan dolayı meydana gelen hasarı düşünmüş olabilir. Fiyatlar 50 dolar civarında rahat görünüyor ve muhtemelen şu anda bu seviyelerde kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 16 sent yükselerek Hong Kong saati ile 12:00'de varil başına 49.45 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 27 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü 1.50 dolar düşüşle 49.29 dolardan kapanmış ve geçen hafta yüzde 1.6 gerileyerek Eylül başından bu yana ilk haftalık kaybını gerçekleştirmişti.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 11 sent yükselerek varil başına 55.73 dolara çıktı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 3.3 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.94 dolar primli işlem gördü.