Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo'nun piyasanın hızlı bir şekilde yeniden dengelenmekte olduğunu ve gelecek yıl güçlü bir ham petrol talebi olacağı tahmininde bulunmasının ardından kazançlarını varil başına 51 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 3.3 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Barkindo, Salı günü yaptığı açıklamada, küresel ekonomik toparlanmanın hız kazandığını ve fiyatladaki mevcut düşük döngünün daha önce görülmediği söyledi. Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı'nın yayınladığı üretim planlarına göre, üretim gelecek ay Ocak 2015'ten bu yana en düşük seviyesine inecek.

Petrol, artmakta olan küresel üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin öncülüğündeki üretim kısıntılarının etkilerini gidereceği endişesi ile, geçen hafta Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık kaybını yaptıktan sonra, bu hafta hafifçe geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Perşembe günü açıklayacağı ABD petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine göre geçen hafta 2.4 milyon varil düşmesi bekleniyor.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Piyasa küresel olarak yeniden dengeye kavuşuyor," dedi ve "Devam eden OPEC kısıntıları fiyatları yuakrıda tutuyor. Petrolün daha da yükselmesi için alan var" şeklinde görüş bildirdi. Barratt, işlem bandının üst sınırının 55 dolar civarında olduu tahmininde bulundu.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 11 sent yükselerek Hong Kong saati ile 10:56'da varil başına 51.03 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 52 altındaydı. Fiyatlar Salı günü 1.34 dolar ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 50.92 dolardan kapandı.

Aralık vadeli Brenmt petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent yükselerek varil başına 56.68 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 82 sent ya da yüzde 1.5 yükselerek 56.61 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.34 dolar primli işlem gördü.