Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Ham petrol, Irak'ın en eski petrol sahalarının bulunduğu bölgede üretimde olası bir kesilmeye dair spekülasyonun etkisiyle, iki haftanın zirvesindeki kapanışından yukarı tırmandı.

Londra'da işlem gören petrol vadeli kontratlat, geçtiğimiz hafta yüzde 2.8 yükselmesinin ardından Pazartesi günü yüzde 1.3 arttı. Irak güvenlik güçleri Pazar günü geç saatlerde petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattı. OPEC, ham petrol talebinin gelecek beş yıl içerisinde sağlıklı bir tempoda artacağını öngörüyor.

Brent petrol geride kalan yedi haftanın altısında, üretim kısıntısının arz fazlasını erittiğine ilişkin işaretlerin etkisiyle yükseldi. Kerkük'ten günlük 600 bin varillik ihracatın sürmesine karşın, Eurasia Group'un tahminlerine göre petrol kuyularının Irak kontrolüne geçmesi, hükümet Türkiye'ye giden bir boru hattını onarana veya başka bir çözüm bulunana kadar günlük ihracatın 450 bin varil azalması anlamına gelebilir.

Seoul'de “Irak'ta tansiyon kesinlikle yükseliyor ve bu petrol fiyatları için destekleyici olacak.” diyen Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, sürecin Türkiye gibi komşu ülkeleri de ilgilendiren karmaşık bir durum olduğunu belirtti.

Aralık vadeli Brent petrol kontratları, 73 cent artarak 57.90 dolara yükselmesinin ardından Singapur saatiyle 11:31'de 57.81 dolar seviyesinden işlem gördü. Brent petrol Cuma günü yüzde 1.6 yükselerek 57.17 dolara gelmişti. Kasım vadeli WTI petrol kontratları 54 cent (yüzde 1.1) artarak varil başına 51.99 dolara tırmandı.