Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin benzin stoklarıonın düştüğünü göstermesi ve OPEC'in Mart sonunda süresi dolacak üretim kısıntısı anlaşmasını uzatmayı görüşmesinin ardından kazançlarını varil başına 52 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.1 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de akaryakıt stokları geçen hafta 5.75 milyon varil azaldı. Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin ise arzın üst üste beşinci haftada da arttığını göstermesi bekleniyor.Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, OPEC aynı zamanda üretim kısıntısı anlaşmasından çıkış stratejisini de görüşüyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduu ortaklarının 30 Kasım'da Viyana'da gerçekleştirilecektoplantıda üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacağı spekülasyonu ile birlikte 50 doların üzerinde seyrediyor. API verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen haftaarttı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Fiyatların yükselmesi için açık bir şekilde potansiyel var," dedi ve "OPEC'in üretim kısıntılarını uzatmayı düşündüğüne ilişkin haberler fiyatları destekliyor ve bu durum bir süre daha devame decek. Piyasad sıkışıklık hız kazanıyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 6 sent düşerek Hong Kong saati ile 09:24'te varil başına 52.41 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 altındaydı. Fiyatlar Salı günü 57 sent yükselerek 52.47 dolardan kapandı.şına 58.39 dolara çıktı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkexli ICE Futures Europe piyasasında, 6 sent yükselerek varil başına 58.39 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü yüzde 1.7 artarak 58.33 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.02 doalr primli işlem gördü.