Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in ay sonunda Viyana'da gerçekleştirilecek bakanlar düzeyindeki toplantıda arz kısıntılarını uzatma konusunda anlaşamaya varacağına ilişkin işaretlerle birlikte, iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kapanmasının ardından yükselişini sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.9 kadar yükseldi ve üst üste dördüncü haftayı da yükselişle geçmeye yöneldi. OPEC'in ikinci en büyük üreticisi Irak, Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi'nin Bağdat'ta yaptığı açıklamaya göre, üretim kısıntısı anlaşmasının dokuz ay daha uzatılmasını destekliyor. Suudi Arabistan ve Kuveytli bakanlar bu hafta daha uzun süreli kısıntı gerektiğini söylerken, üretimin ne kadarlık bir süre kısılacağına ilişkin henüz bir görüş birliği oluşmadı.

Petrol fiyatları, küresel arzın sıkılaşmakta olduğu ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının Mart sonunda bitecek olan üretim kısıntısı anlaşmasını uzatabileceğine ilişkin işaretlerle, Eylül başındna bu yana yüzde 15'ten fazla yükseldi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ise, bu ay süre uzatımı konusunda bir kararın kesin olmadığını söyledi.

Enerji sektörü danışmanlık şirketi FGE'nin kurucusu ve başkanı Fereidun Fesharaki, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Anlaşma tamam gibi düşünüyorum. Görüşülen tek konu uzatmanın altı ay mı yoksa dokuz ay mı olacağı," dedi ve "Piyasaya verilen sinyaller pozitif" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 49 sent yükselerek varil başına 55.03 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 09:58'de 54.81 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 1.6 üzerindeydi. Fiyatlar Perşembe günü 24 sent yükselerek 54.54 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Kontrat bu hafta yüzde 1.7 yükseldi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 31 sent ya da yüzde 0.5 kadar yükselerek varil başına 60.93 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 0.2 yükselerek 60.62 dolardan kapandı. Kontrat bu hafta yüzde 0.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, OCak vadeli WTI'a kıyasla 5.82 dolar primli işlem gördü.