Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'daki siyasi kargaşanın zaten arzın sıkışmakta olduğuna ilişkin işaretler veren piyasayı desteklemesi ile son iki yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Yatırımcılar, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ı yöneten elitler arasındaki anlaşmazlığın, gücün OPEC öncülüğündeki arz kısıntılarının uzatılmasını destekleyen Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ın elinde toplanması ile sonuçlanacağı beklentisi ile petrole yöneldi. Bazı yatırımcılar ise bu ülkedeki kargaşanın syasi belirsizliği artıracağını ve bunun da fiyatlara risk primi ekleyeceğini düşünüyor. OPEC'ina rz kısıntısı anlaşmasını uzatacak gibi görünmesi ve ABD'de stokalrın azalması ile birlikte, fiyatlar yüksek seviyelerini korudu.

Petrol fiyatları, küresel arzın daralmakta olduğuna işlişkin işaretler ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının Mart ayında sona erecek arz kısıntısı anlaşmasını uzatabileceğine ilişkin beklentiler ile, Eylül ayının başından bu yana yüzde 20'nin üzerinde artış gösterdi. Suudi ARabistan'da bazı prensler ve üst düzey yetkililer ve işadamlarının gözaltına alınması, arz anlaşmasının uzatılmasını destekleyen Veliaht Prens'in potansiyel rakiplerini eledi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Suudi Veliaht Prens'in arz kısıntılarının uzatılmasını desteklediği gerçeği, piyasaların son gelişmelere neden yukarı yönlü bir faktör olarak baktığının nedenlerinden biri," dedi ve "Önümüzdeki günlerde kilit faktör, üretici ülkelerin ve özellikle Amerika'nın yüksek fiyatlardan yararlanarak üretimi artırıp artırmayacağı" şeklinde görüşbildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 13 sent düşerek Hong Kong saatiile 09:16'da varil başına 57.22 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı. Fiyatlar Pazartesi günü 1.71 dolar ya da yüzde 3.1 artarak Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviye olan 57.35 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 15 sent ya da yüzde 0.2 düşerek varil başına 64.12 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü yüzde 3.5 yükselerek 64.27 dolar ile Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadel,i WTI'a kıyasla 6.68 dolar primli işlem gördü.