Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin ham petrol stoklarının artmaya devam ettiğini göstermesinin ardından düşüşünü sürdürerek varil başına 55 dolar civarına geldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.9 değer kaybettikten sonra yüzde 1.3 kadar daha düştü. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 6.51 milyon varil arttı. Eğer Çarşamba günü açıklanacak resmi veriler de bu boyutta bir yükselişi gösterirse, stoklar Mart ayından bu yana en büyük artışını gerçekleştirmiş olacak. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), aylık piyasa raporunda, petrol fiyatlarının toparlandığı bir ortamda, gelecek yıl için talep tahminlerini düşürdü.

Petrol, arzın sıkılaşmakta olduğuna ilişkin işaretler ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının Mart ayında sona erecek arz kısıntısı anlaşmasını uzatacağına ilişkin beklentiler ile birlikte iki yılın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra geriedi. OPEC, anlaşmadaki ortaklarından birine göre, henüz Rusya'yı üretim kısıntılarının uzatılması konusunda ikna edemedi. Rusya'nın ikna edilmesi, Viyana'da bu ay gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısında enlaşmanın uzatılması için gerekli adım.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "KIsa vadeli aşağı trendin etkisi sürüyor ve varil başına 52 dolar seviyesine doğru bir düşüşgörebiliriz," dedi ve "Stokların 6.5 milyon varil arttığına ilişkin veri dikkat çekici ve ABD üreticilerinin hemen harekete geçebilme kabiliyetini gösteriyor. Yaklaşan OPEC toplantısı, satıcıların isteğini azaltarak, piyasaya bir miktar destek sağlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralıık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 71 sent düşerel varil başına 54.99 dolara kadar düştükten sonra, Hong Kong saati ile 10:56'da 55.11 dolara geldi. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 14 altındaydı. Fiyatlar Salı günü 1.06 dolar düşerek 55.70 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 80 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek varil başına 61.41 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Salı günü yüzde 1.5 düşerek 62.21 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 6.18 dolar primli işlem gördü.