Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Küresel gösterge Brent petrolü, dünyanın en önemli petrol boru hatlarından birininin kapanmasının ardından, 2.5 yıl sonra ilk kez varil başına 65 doların üzerine çıktı.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, Pazartesi günü yüzde 2 yükseldiktenn sonra yüzde 0.8 daha değer kazandı ve 10 Haziran 2015'ten bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. İşletmeci Ineos, rutin kontrollerden biri sırasında bir çatlak bulunmasının ardından, Kuzey Denizi Forties Boru Hattı Sistemi'nin onarılmasının yaklaşık iki hafta alacağını kaydetti. ABD'de, Çarşamba günü açıklanacak olan petrol stpok verisinin, Bloomberg'in anketine göre, düşüşünü dördüncü haftaya taşıması bekleniyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntısı anlaşmasını 2018 yılının sonuna kadar uzatması ile birlikte üst üste ikinci yılı da kazançla geçmeye yöneldi. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, üretim kısıntısı anlaşmasından çıkış stratejisinin, piyasadaki aşırı arz durumunun ortadan kalkması durumunda, Haziran ayında taslağının hazırlanabileceğini kaydetti.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Eğer piyasa boru hattının onarımının ne kadar süreceği konusunda bir fikre sahipse, belirsizliğin birkısmı ortadan kalkacak ve risk primi azalacaktır" dedi ve "Göreceli olarak yüksek seyreden stoklar, bu noktadan bir ralliolursa, bunu sınırlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 51 sent yükselerek Hong Kong saati ile 10:40'ta varil başına 65.20 dolara tırmandı. Fiyatlar Pazartesi günü 1.29 dolar ya da yüzde 2 yükselerek 64.69 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 6.89 dolar primli işlem gördü.

Ocak vadeli WTI, Nymex piyasasında, Pazartesi günü yüzde 1.1 yükseldikten sonra, 30 sent daha yükselerek varil başına 58.29 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 20 altındaydı.